Beter omgaan met begraafplaats

3 mei 2022 om 12:48 Overig

BENNEKOM De Historische Vereniging Oud-Bennekom houdt dinsdag 10 mei een lezingavond over hoe anders om te gaan met begraafplaatsen, in het bijzonder de Bennekomse. In de afgelopen jaren was de Bennekomse begraafplaats vele keren in het nieuws: de dreigende kap van het ‘berkenlaantje’, de kaalslag door onnodig veel ruimen en de bijna verdubbeling van de leges voor graven. Oud-Bennekom liet middels zijn Werkgroep Begraafplaats van zich horen: Dolf van Kampen verscheen op TV-Gelderland en Bert Lever sprak bij de Edese gemeenteraad in over het begraafplaatsenbeleid. Alle reden om in een HVOB-bijeenkomst toe te lichten hoe het denken over dit onderwerp is veranderd.

Beter omgaan met de begraafplaats

Bert Lever, actief lid van de Werkgroep Begraafplaats, is ook voorzitter van de Stichting Terebinth die zich bezighoudt met het funerair erfgoed (van zerkenvloeren in kerken tot urnenwanden op begraafplaatsen en van begraafplaatsontwerp tot biodiversiteit). Hij zal vertellen over wat er zoal speelt op begraafplaatsen, over de geschiedenis die er letterlijk aan je voeten ligt, over kunst die je er kunt zien, maar ook over de rol die ze kunnen spelen als plek voor bijzondere planten en dieren. Veel voorbeelden komen van de Bennekomse begraafplaats. Ook die vertelt vele verhalen. Verhalen uit het dorp, maar soms ook verhalen van heel ver daarbuiten.

Aan het verhaal zullen ook emeritus-predikant Jan Heine en korstmossendeskundige Henk-Jan van der Kolk een bijdrage leveren. Jan Heine vertelt over Bijbelteksten op Bennekomse grafstenen en wat daaruit valt af te leiden. Henk-Jan van der Kolk ontdekte op de Bennekomse begraafplaats maar liefst 74 soorten korstmossen.

Op deze avond zal worden toegelicht waarom en hoe de HVOB bepaalde zaken bij de gemeente aan de orde gesteld heeft. De bedoeling van de lezing is het krijgen van een andere kijk op begraafplaatsen en zeker ook op de Bennekomse. De avond op 10 mei wordt gehouden in de Brink aan de Brinkstraat 39 in Bennekom. Om 19.30 uur is de zaal open. De lezing start om 20:.00 uur. Iedereen is welkom.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie