Scene uit de voorstelling 'Hin und her', uit De Spelgroep Bennekom. In het midden (met bondmuts) voorzitter Pim Spijker.
Scene uit de voorstelling 'Hin und her', uit De Spelgroep Bennekom. In het midden (met bondmuts) voorzitter Pim Spijker. Dick Martens

Spelgroep laat een volle zaal genieten

30 maart 2022 om 11:07 Overig

Eindelijk met ‘Hin und her’ weer op de planken

BENNEKOM Ruim twee jaar geleden was Spelgroep Bennekom er helemaal klaar voor om hun voorstelling ‘Hin und her’ op te gaan voeren, maar nadat de première was geweest ging Nederland in lockdown. Teleurstelling alom en de onzekerheid wanneer er wel weer opgetreden zou kunnen gaan worden. Het werd ruim twee jaar later. Maar zaterdag was het dan eindelijk zover en lieten de leden van Spelgroep een volle zaal in De Ontmoeting in Bennekom, genieten van de voorstelling waarnaar zij zelf ook zo hadden uitgekeken. De warme en staande ovatie na afloop bewees, dat het lange wachten niet voor niets was geweest.

Dick Martens

Bij de entree van de toneelzaal worden de bezoekers al direct opgewacht door twee grenswachters. Zij controleren nauwkeurig de plaatsbewijzen en af en toe wordt er zelfs gefouilleerd. Het duo neemt hun rol zeer serieus. Even later zijn zij de grenswachters die de hoofdpersoon, Ferdinand Havlicek, of zijn land uitzetten, of niet in hun land toelaten. ,,Hij wordt daar wanhopig van”, legt Pim Spijker, voorzitter van Spelgroep Bennekom en in de voorstelling één van de grenswachters, uit. ,,Hoewel het stuk al ruim 100 jaar geleden is geschreven, is het vandaag de dag nog super actueel. Destijds werd het geschreven als een aanklacht tegen de bureaucratie. En toen wij het stuk kozen speelde in Nederland al de Toeslagenaffaire, was er al een vluchtelingencrisis en oorlogen in Syrië en Afghanistan. Veel ‘hin und her’. Het is gewoon wat de wereld nu is. En nu de oorlog in Oekraïne, dat maakt het nog actueler en vooral schrijnender. Terwijl wij het wel met de nodige humor brengen, komen de thema’s hoop en wanhoop, dat allemaal tegen die bureaucratie aanlopen, dat niemandsland wat er is, ook in de voorstelling vaak terug. Waar moeten die vluchtelingen naartoe, ze kunnen niet heen en niet terug. Dat maakt de uitvoering enerzijds mooi, maar geeft aan de andere kant veel stof tot nadenken.”

Spijker is inmiddels al 35 jaar lid van Spelgroep Bennekom, de vereniging die al meer dan 65 jaar bestaat en is voortgekomen uit Vrijzinnigen Bennekom, maar inmiddels wel een zelfstandige vereniging is, die zich prima thuis voelt in De Ontmoeting. ,,Meestal deed ik de techniek en het lichtontwerp en alles hier in de zaal inhangen, mooie plaatjes maken, dat vind ik prachtig. Maar sinds een paar jaar speel ik ook mee. Dat vind ik ook erg leuk en zeker een beetje een gekke rol zoals ik die nu speel.” Tijdens ‘de nababbel’ krijgt Spijker direct de bevestiging, dat hij zijn rol met verve had gespeeld. ,,Wat een leuke rol speelde je en ook zo goed”, is het compliment van een van de bezoekers, die zijn zoon van 12 jaar had meegenomen. Ook junior had zich vermaakt. ,,Goed om te horen”, glundert de voorzitter annex grenswacht.

Spelgroep Bennekom speelt ‘Hin und her’ nog op 1,2, 8 en 9 april in De Ontmoeting in Bennekom. Kaarten reserveren kan via spelgroep.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie