Het Boertje
Het Boertje gertbudding.nl

Uit het dorp door het boertje

26 januari 2022 om 13:36 Overig

Op de gemeentepagina van de krant stond een aparte zin. “Vanaf het begin van de plannen hebben we al meer dan 150 bomen kunnen sparen”, stond er. En het ging over de Parklaan, waarmee ze nu ook met het Bennekomse deel, zeg maar vanaf de Zandlaan, gaan beginnen. Geen wonder als je de hele boel eerst dwars over het Landgoed Hoekelum tekent, en pas na heel veel protest opschuift. Dan ga je vanzelf uitsparen, denk ik dan als boerenmens. Maar om dat dan zo vol trots te noemen? Wie snel is kan in ieder geval de boel een beetje in de gaten houden: een boom met een blauwe stip blijft, eentje met een roze stip niet. Eerst slopen en dan beginnen is nu het motto. Benieuwd wanneer het scholieren-fietstunneltje vanaf de A12-brug naar het scholenterrein klaar is.

Een bijzondere actie is de verplaatsing en de restauratie van het theehuisje. Het huisje gaat een stuk naar achteren en het wordt terug gerestaureerd naar vroeger. Om dat nauwgezet te doen, moet er dan vooral achter het koepelstukje van alles gebeuren. Leuk is dat de rood-witte kap, die vele jaren het riet aan de voorkant bekroonde, maar bij een vernieuwing van het riet ineens verdween, weer terug komt. Op alle oude foto’s tot voor 1900 is het ding te zien. 

In dorp zelf lijken de grote plannen een bietje vast te zitten. Een hoop hangt af van het toekomstige parkeren en hoe voorkomen gaat worden dat straks bijna honderd meter winkelstraat de doodse zijkant van een supermarkt wordt. Tegelijk is er in heel Bennekom ook weinig plek voor een flinke noodwinkel die meerdere jaren moet staan. En die is wel nodig, want we kopen allemaal graag het buikje rond. De Jehova-hal schijnt inmiddels geen kansrijke mogelijkheid meer te zijn.

In het Bennekoms AH-kamertje gaat het over Bennekomse overstromingen. Dat doet herinneren aan vroeger, als na een goeie bui al het water van de Laar en het Weerkruis naar kwam zeilen. Het werd dan bij de muziektent van toen spannend fietsen met je kinderfiets! Bij diezelfde muziektent zongen we als schoolkinderen Oranjeversjes op Koninginnedag. 

De tram komt er aan, ik moet gaan stoppen…

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie