Acht Bennekomse initiatieven hebben zich aangesloten bij Duurzaam Bennekom, meer zijn hartelijk welkom!
Acht Bennekomse initiatieven hebben zich aangesloten bij Duurzaam Bennekom, meer zijn hartelijk welkom! Duurzaam Bennekom

Duurzaam Bennekom bijeen

20 oktober 2021 om 08:54 Overig

Bennekom en de wereld mooier en beter maken

BENNEKOM Samen Bennekom en de wereld een stukje mooier en beter maken. Dat is een mooie doelstelling die iedereen zal aanspreken, maar die ook onmiddellijk een aantal vragen oproept. Wie vormen het collectief ‘Samen’? Wat is mooi en wat is beter? Hoe? Er werd een moedige poging gedaan om die vragen te beantwoorden op 6 oktober, tijdens de bijeenkomst die georganiseerd werd door Duurzaam Bennekom en gepresenteerd werd als een inspiratieavond. Reinier van den Berg, onze eigen Bennekomse weerman, maar wel naar Wageningen verhuisd, was de avondvoorzitter. Hij schetste in zijn persoonlijke inleiding het belang van een duurzame levensstijl en het contrast met de files gedurende de laatste weken en het weer enthousiast vliegen naar verre bestemmingen.

Wout Schotsman

ANTWOORDEN De antwoorden op de hierboven gestelde vragen kwamen ook aan de orde. ‘Samen’ is Duurzaam Bennekom, waarbinnen 8 organisaties elkaar en de omgeving inspireren en motiveren om te werken aan een duurzame wereld. De 8 Bennekomse organisaties zijn: A Rocha, Bloemrijk Bennekom, de Bennekomse Zwerfafvalbrigades, Repair Café, Van hof tot hoeve duurzaam, 2e kans beurs, Kunstfactorij, De Voortuin. Wat is mooier en beter? Zorg goed voor de natuur (rentmeesterschap), put de aarde niet uit. Hoe? Koop minder nieuwe spullen en koop lokaal, kies voor eerlijke producten, deel spullen met elkaar, repareer spullen, zoek ook eens op marktplaats of bij een kringloopwinkel.

EERLIJKE HANDEL Paul Schenderling is de auteur van het boek ‘Hoe handel ik eerlijk?’ Hij vertelt de bezoekers over het ontstaan van handel en de rol van geld door de geschiedenis. Hij laat zien welke invloed wereldhandel heeft op landbouw en economie. De huidige wereldeconomie heeft invloed op landen ver weg. De wereldhandel spreidt welvaart over de wereld, maar houdt ook de tweedeling tussen rijk en arm in stand. Sterker nog: rijken worden rijker en armen worden armer. Onze T-shirts worden vervaardigd via kinderarbeid of door slecht betaalde dagloners. Voor de Nederlandse economie werken buiten Europa zo’n 14 miljoen dagloners, voor lage lonen en in vaak erbarmelijke omstandigheden en met schadelijke gevolgen op het milieu in die landen. Komt dat op den duur ‘vanzelf’ wel goed? Paul Schenderling geeft aan moedeloos te worden als hij kijkt naar de ontwikkelingen op de wereld waarin onrecht en ecologische schade steeds groter worden. Is er wat aan te doen? Jazeker, er zijn niet alleen keuzes uit twee kwaden. Onder het hoofdje ‘Antwoorden’ staat een reeks suggesties en elke keus daaruit is goed.

DUURZAAM BENNEKOM De inspiratieavond van Duurzaam Bennekom werd afgesloten met een brainstorm - ronde, op zoek naar wat Duurzaam Bennekom kan betekenen en kan doen. Actuele informatie en aanmelden voor de maandelijkse nieuwsbrief : op de website: www.duurzaambennekom.nl. Contact opnemen met Duurzaam Bennekom kan via het emailadres: info@duurzaambennekom.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie