De voorstellingen van Woest & Bijster hebben bijzondere podia en decors: sombere kastelen, woeste bossen, beken……
De voorstellingen van Woest & Bijster hebben bijzondere podia en decors: sombere kastelen, woeste bossen, beken…… Woest & Bijster

Woest & Bijster tussentijds

14 oktober 2021 om 12:10 Overig

Sleutels, Poekie en de oude dagen

BENNEKOM De liefhebbers van landschapskunst en locatie-theater hebben ongetwijfeld dierbare herinneringen aan Woest & Bijster 2018. Ruim 10.000 liefhebbers waren er toen. De opzet ervan en het resultaat waren aanleiding voor de gemeente Ede om bereid te zijn een vervolg op Woest & Bijster te helpen financieren, met als ambitie niet 10.000 maar 25.000 bezoekers naar prachtige delen van de Veluwe te lokken, hetzij te voet of te fiets. Die uitdaging gingen Ellen Bouter en haar team aan.

Wout Schotsman

EXPERIMENTEREN De voorbereidingen voor Woest & Bijster waren al lekker op gang en toen kwam corona lomp ons land binnenvallen en maakte het organiseren van bijna alle leuke dingen onmogelijk. Uitstellen dus tot een ander herfstseizoen. Maar als je lang zwijgt dan raak je je publiek kwijt. Bovendien, als je zo’n gedurfde uitdaging aanneemt wil je wel graag dat de dingen die je uitdenkt ook geslaagde onderdelen worden van het hele project. Experimenteren dus en kleinschalige activiteiten opzetten die wel mogen en daarmee ook locaties uittesten en samenwerken met ook steeds weer andere kunstenaars.

JIMMY Een van die kunstenaars is Jimmy Deegens, bekend van de theatergroep Nacht-Theater. Op 23 en 24 oktober voert hij met zijn theatergroep het stuk ‘Sleutels, Poekie & de oude dagen’ op. Het publiek wordt uitgenodigd om naar de parkeerplaats bij Boerderij Hoekelum te komen. Het is verstandig stevige schoenen aan te doen en om een (klap-) stoeltje mee te brengen. De bezoekers, herkenbaar aan de klapstoeltjes, worden bij de parkeerplaats opgevangen en meegenomen naar de ‘zichtas’, het pad omhoog achter het kasteel. Het publiek maakt ook een tocht en wel door ‘het land van verloren voorwerpen’ en ontmoet onderweg diverse personages. Soms zijn we ook ons zelf kwijt of verloren. Tijdens de voorstelling, met beweging en tekst, worden wellicht dingen terug gevonden, maar voor personen gelden andere regels. Tijd is een illusie en kent een rechte route. Alleen zij die het eindpunt halen, kunnen zichzelf weer vinden.

GEZIN Het is een filosofisch maar toegankelijk verhaal, dat echt past op de locatie en dat geschikt is voor het hele gezin. Het decor van de voorstelling is het pad omhoog, achter het kasteel. Waar leidt het heen? Wie ontmoeten we onderweg? De podia zijn verrassende plekken in het oude woud. Het uitzicht vanuit het woud is de weg terug naar het kasteel... Maar waar is het eindpunt? Dit locatie-theater is de vierde voorstelling in de serie Woest & Bijster tussentijds, vooroefeningen voor Woest en Bijster 2022.

TICKETS Er kunnen ongeveer 50 personen per voorstelling toegelaten worden. Denk aan de stevige schoenen en de klapstoeltjes! Tickets kunnen worden besteld op www.woestenbijster.nl. De voorstellingen zijn op 23 en 24 oktober. Op elke dag 2 voorstellingen: om 13.00 en 16.00 uur. 

Meer informatie over de kunstenaars en de projecten van Woest en Bijster in het verleden en in voorbereiding, zie de website: www.woest- enbijster.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie