Even de burgemeester uitzwaaien en samen kijken naar de fotograaf, toevallig ook de directeur van de school
Even de burgemeester uitzwaaien en samen kijken naar de fotograaf, toevallig ook de directeur van de school Alexanderschool

Wat is een burgemeester?

13 oktober 2021 om 09:48 Overig

De meneer die kijkt of alles goed gaat!

BENNEKOM. De leerlingen van de drie kleuterklassen van de Alexanderschool hebben uitgebreid mogen praten met de burgemeester over zijn beroep. Een van de juffen test hoe het verhaal is overgekomen: “Wie wil er burgemeester worden?” Heel aarzelend komt er één vingertje omhoog. De juf vraagt verder: “Wie wil er vuilnisman worden?” Meteen schieten er een stuk of vijf vingers omhoog!

Wout Schotsman

Het is nog maar net Kinderboekenweek (6 t/m 17 oktober), of burgemeester René Verhulst is al op bezoek bij de kleuters van de Alexanderschool om te vertellen over zijn beroep. Op de dag ervoor is op de Alexanderschool al aandacht besteed aan het Kinderboekenweekthema ‘Worden wat je wil’. Een aantal juffen, meesters en leerlingen speelden voor standbeelden en beeldden beroepen uit die de andere leerlingen moesten raden. Vandaag is de beurt aan de kleuters: zij gaan in gesprek met de burgemeester over zijn beroep.

GESPREK Als de juf vertelt dat zo dadelijk de burgemeester komt dan is de voor de hand liggende vraag “Wat is eigenlijk een burgemeester?” Dat weet de juf ook niet precies maar na wat vragen aan de leerlingen, komen ze tot de conclusie dat het de meneer is die kijkt of alles goed gaat. Als er aan de deur wordt geklopt, roept de juffrouw “Binnen!” en dan brengt de directeur de burgemeester naar binnen. De burgemeester heeft een houten kistje bij zich. Wat zou daar nou toch in zitten? En wat doet een burgemeester eigenlijk? Dat wil de burgemeester zelf wel even uitleggen: Hij heeft net een saaie vergadering gehad en hij is blij dat hij nu bij de kleuters van de Alexanderschool is. Of een burgemeester ook een vrouw kan zijn, vraagt een jonge feministe. Ja, zeker!” zegt de burgemeester. “Ik heb heel veel vrouwelijke collega’s. De burgemeester van Amsterdam bijvoorbeeld is een vrouw. Iedereen kan burgemeester worden. Alleen dieren niet!” Die opmerking wordt beloond met daverend gelach. De kinderen vinden ook dat dieren geen burgemeester kunnen worden. “Kinderen wel!”, zegt de burgemeester. “We hebben ook een kinderburgemeester en kinderwethouders”. Dat is spannend! Slaapt een burgemeester ook in een bed? Jazeker, maar niet in het raadhuis.

KISTJE Als de burgemeester vraagt wie weet wat er in dat houten kistje zit, steekt er één meisje de hand op. Zij weet het: een ketting. De burgemeester rekent dat goed, maar zegt er wel bij dat deze ketting eigenlijk keten heet. Ambtsketen om precies te zijn. Naar het ambt dat hij bekleedt. Die keten draagt hij niet zomaar, dat is alleen bij belangrijke vergaderingen zoals met de gemeenteraad. Vroeger hadden de burgemeesters ook een ambtspak. Dat is nu niet meer zo maar hij doet, als hij de keten om heeft, wel altijd een pak aan met stropdas, net zoals als nu. 

HAAST Dan kijkt de burgemeester op zijn horloge. Ja, hij moet weg want hij heeft over een kwartier een afspraak met een meneer. Even later zoeft een zwarte auto voorbij. Een ambtsauto.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie