Het kernteam van Duurzaam Bennekom: v.l.n.r. Gerard van der Laan, Gerben Spies, Han Krijgsman
Het kernteam van Duurzaam Bennekom: v.l.n.r. Gerard van der Laan, Gerben Spies, Han Krijgsman Duurzaam Bennekom

Samen de wereld redden

15 september 2021 om 20:00 Overig

Wat we zelf kunnen doen

BENNEKOM De boodschap is al oud. Zo’n halve eeuw geleden zond een groep wetenschappers vanuit Rome de boodschap de wereld in: Als we zo doorgaan raakt de aarde vervuild en uitgeput en dan sterven we uit. Die boodschap is eindeloos herhaald en nu zijn we er wel zo’n beetje allemaal van overtuigd dat er iets gedaan moet worden…..

Wout Schotsman

PESSIMISME Er zijn 2 verhalen. Het pessimistische verhaal schetst de ondergang van de mensheid als we zo doorgaan. Voorbeelden uit ons dagelijks leven: Fossiele brandstoffen raken op. Als we nog meer uit de grond halen, dan begint de aarde te beven, zoals in Groningen. We jagen zoveel schadelijke stoffen de lucht in, zodat we die niet meer kunnen inademen zonder ziek te worden. Rond de ooit beroemde Hoogovens, waar we als Nederland zo trots op waren, is het nu heel ongezond om te wonen. We zien de (onder meer…) met plastic vervuilde oceanen. Een briljante Nederlandse student moest iets uitvinden om er tenminste wat plastic uit te halen. Of we zien, nu we in coronatijd steeds vaker het bos ingaan, steeds meer dode bomen in het bos. En we zien hoe in Brazilië op grote schaal bossen omgezaagd worden, zodat er geen oerwouden meer over zijn om nog zuurstof voor ons te maken. Worden we al benauwd?

OF TOCH OPTIMISME? Het optimistische verhaal is: kijk eens wat er allemaal gebeurt! Steeds meer windmolens en zonneparken en andere vormen van alternatieve energie. Steeds meer besparing van fossiele brandstoffen, onder meer via elektrische auto’s. De overheden zien eindelijk de stikstof als een probleem.. Steeds meer grondstoffen worden hergebruikt. Men is bezig de wereld te redden!

EN WIJ ZELF DAN? Als we met een crisis te maken hebben, komt er onherroepelijk een moment dat wij zelf in actie moeten komen. Je ziet dan allerlei particuliere initiatieven ontstaan. Want hoe leuk is het niet om iets samen te doen wat van groot maatschappelijk belang is?

Kijk in Bennekom naar initiatieven als Bloemrijk Bennekom en de beide Zwerfafvalbrigades (in Bennekom Centrum en in De Kraats). Of zie de 2e Kans Beurs en het Repair Café. En wat te denken van het project De Voortuin aan de Jonker Sloetlaan of de werkgroep Kerk, Milieu en Samenleving, nu Duurzaam Bennekom geheten? Onlangs hebben ook A Rocha en “Van Hof tot Hoeve” zich bij Duurzaam Bennekom aangesloten. Duurzaam Bennekom wil graag al die Bennekomse initiatieven bundelen, om elkaar te inspireren en te motiveren om samen Bennekom en de wereld een stukje mooier en beter te maken.

IEDEREEN KAN ZELF OOK MEEDOEN Op 6 oktober houden deze organisaties een eerste inspiratieavond, onder leiding van onze eigen Bennekomse Reinier van den Berg. De bijeenkomst vindt plaats in ‘t Kerkheem, vanaf 19.30 uur. Iedereen is welkom! Welkom ook om mee te doen met één van deze initiatieven. Duurzaam Bennekom is bereikbaar via emailadres: info@duurzaambennekom.nl. Meer actuele informatie is te vinden op de website: www.duurzaambennekom.nl. Op deze website kun je je ook aanmelden voor de maandelijkse Nieuwsbrief.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie