Lineke Lever vindt het geweldig een concert te geven in Bennekom, waar ze getogen is.
Lineke Lever vindt het geweldig een concert te geven in Bennekom, waar ze getogen is. Theo ter Horst

Lineke Lever treedt op in Bennekom

8 september 2021 om 19:32 Overig

‘Hogere sferen, weidse vlaktes en reflectie’

BENNEKOM Wonderlijk hoe de basisschool jaren in het geheugen van mensen kruipen. Al ben je ondertussen een halve eeuw oud, je weet vaak alles nog, de namen van de meesters en juffen, de avonturen met vriendjes en vriendinnetjes in het dorp waar je opgroeide. Misschien had je vader niet eens een tuinpad, maar toch…Dat geldt ook voor Lineke Lever. Ze herinnert zich nog goed de Oranjeschool die niet meer bestaat. En ze wil dolgraag een concert geven in het dorp waar ze opgroeide….

Wout Schotsman

Het meisje Lineke lever ging na de Oranjeschool naar ’t Streek. Ze woonde in Bennekom van haar 6e tot en met haar 18e levensjaar. Toen vertrok ze om te gaan studeren aan het Utrechts Conservatorium. Dat was geen verrassing. Ze was al jong met muziek bezig. Hoe kan het ook anders met muzikale ouders en een muzikale broer en zus. Maar Lineke was de enige die er haar beroep van maakte.

Dat is altijd de angst van bezorgde ouders: kun je met een kunstzinnige opleiding wel de kost verdienen? Lineke zegt dat ze niet te klagen heeft. Ze had al gauw veel werk als concertpianiste Tijdens haar studie had ze kennis gemaakt met klassiek saxofoniste Aubrey Snell Dat klikte, muzikaal! In de 2e helft van de voor-vorige eeuw is best veel muziek geschreven voor piano en saxofoon. 

In de 2e helft van de vorige eeuw werd de saxofoon bekend door de jazzmuziek. Velen van ons zullen zich de posters herinneren van jazzsaxofonisten, op een donker podium, met licht van één kant en sigarettenrook die om de saxofoon zweefde. Toch is de saxofoon rond 1840 uitgevonden als aanvulling op de toen bekende blaasinstrumenten. Veel componisten uit die tijd lieten zich inspireren door de saxofoon. Lineke Lever en Aubrey Snell vormden het Arte Duo dat dit jaar 20 jaar bestaat.

JUBILEUM De beide dames hebben alle belangrijke concertpodia van het land al aangedaan. Ze hebben in de afgelopen jaren zeer goed ontvangen cd’s uitgebracht. Van Arte Duo zijn opnames gemaakt door Radio 4, de Concertzender en televisie. Een hele eer voor Bennekom dit duo binnenkort te mogen ontvangen!

In het programma ‘Reflections’ overziet Arte Duo de afgelopen twintig jaar en kijken de dames vooruit naar de toekomst. Aubrey Snell en Lineke Lever spelen muziek van onder meer Gerald Finzi, Ralph Vaughan Williams, Philip Glass en andere (noordelijke) componisten. 

TOEKOMST  Lineke zegt dat er wegens corona een periode was met veel onzekerheid. Nu lopen er diverse programma’s door elkaar heen. Dat is een heel intensieve periode. 

Lineke speelt overigens niet alleen met Aubrey samen. Als het echt klassiek is, zegt ze zelden of nooit nee. Zo geeft ze in oktober nog een keer een concert in Huis Kernhem in Ede. 

Op de website www.arteduo.nl vertellen de dames over zichzelf, en over hun gezamenlijke optredens. Lineke vertelt dat jonge componisten nieuwe composities voor piano en saxofoon schrijven. Maar eerst het programma ‘Reflections’ spelen! Dat is lekker tot rust komen voor de Lineke en Aubrey én de luisteraars.

Het concert in Bennekom vindt plaats op zaterdag 18 september, vanaf 20.30 uur, in De Ontmoeting, in Bennekom.

De prijs van de kaarten is 17,50 euro.

p         [Kaartverkoop via de website www.linekelever.nl en dan doorklikken.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie