De enige Bennekomse Marker staat op de hoek van de Selterskampweg en de Prins Hendrikweg / Heinrich Witteweg.
De enige Bennekomse Marker staat op de hoek van de Selterskampweg en de Prins Hendrikweg / Heinrich Witteweg.

Marker evacuatie herplaatst

7 september 2021 om 21:27 Overig

Evacuatie van Bennekom  

BENNEKOM In Ede onthulde wethouder De Pater vrijdag een informatiebord over het Garnizoen en de Kazernes te Ede in 1940-1945. Het bord is onderdeel van een serie van dertig ‘Markers’ over de Tweede Wereldoorlog die in de gehele gemeente Ede zijn neergezet. Inspiratie hiervoor is het Battlefieldtoerisme, waarmee Ede graag aan de weg timmert. De enige Bennekomse Marker staat op de hoek van de Selterskampweg en de Prins Hendrikweg / Heinrich Witteweg. Onderwerp is de Evacuatie van Bennekom in oktober 1944.

Het project beleefde vrijdag een tweede start. Bij een eerdere plaatsing klopte de tekstinhoud een groot aantal borden niet. Teksten bleken onvolledig of naast de feiten. Evaluatie leidde tot de beslissing om overal nieuwe borden neer te zetten. Deze keer met inschakeling van hulp van locale deskundigen.

De tekst van de Bennekomse Marker is nu geschreven door Kees Heitink (HVOB). De bijschriften bij de foto’s zijn aangepast. Op het bord aan de Selterskampweg is een bijzondere evacuatiefoto van Piet en Anna Schoorl–Borst te zien. Dit echtpaar verborg en redde tijdens de oorlog vele joden in het huis ‘De Soetendael’ aan de Halderbrinkweg. Ook zij moesten eind 1944 Bennekom verlaten.

De Bennekomse Marker vertelt over de evacuatie van geheel Bennekom op zondag 22 oktober 1944. Een tijd die uiteindelijk zes maanden zou duren. Bennekom is het enige dorp van de gemeente Ede dat dit heeft meegemaakt. Belangrijkste reden voor deze door de Duitsers bevolen algehele evacuatie waren de beschietingen over en weer tussen Duitsers aan deze kant en Engelsen en andere geallieerden aan de andere kant van de Rijn. De Duitsers wilden vrij schootsveld en mogelijkheden om versterkingen aan te leggen. Ook de veiligheid van de bevolking was in het geding. Beschietingen vanuit de Betuwe veroorzaakten dodelijke slachtoffers onder de burgerbevolking. 

De Selterskampweg was een van de wegen, richting Ede, die op 22 oktober helemaal vol was met mensen die hun huis en goed verlaten hadden. In deze drukte viel het niet op dat Engelse soldaten en piloten door verzetsmensen richting de Rijn werden gebracht. Het was de aanloop naar Pegasus I.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie