Burgemeester Verhulst 'opent' de poort, geholpen door twee basisschoolleerlingen.
Burgemeester Verhulst 'opent' de poort, geholpen door twee basisschoolleerlingen. Bert Mulder

HVOB viert 75-jarig bestaan

7 september 2021 om 21:26 Overig

BENNEKOM Van welke kant je Bennekom ook binnenkomt vandaag, 4 september 2021, aan beide kanten zie je dat er weer wat bijzonders gaande is in het centrum van Bennekom. Er hangen vlaggen en vlaggetjes en vrolijke banieren. Aan de ene kant, bij het Bart van Elst Plantsoen staat een grote erepoort, zoals ooit op de verjaardag van Koningin Wilhelmina (31 augustus!) elk dorp erepoorten bouwde. Aan de andere kant is het Van Slootenplein omgebouwd tot een boerenerf, waar een trekker staat te grommen en een dorskast staat te schudden en de stofwolken over het erf waaien.

ACTIVITEITEN De historische vereniging Oud - Bennekom bestaat 75-jarig en dat wordt gevierd met een enorme hoeveelheid activiteiten. je bent natuurlijk ook wat verplicht als grootste vereniging van bennekom.... heel bijzonder dat juist de vereniging die zich zo bezig houdt met het verleden, zo actief is in het heden! bennekom heeft dit jaar de vlegeldag gemist als jaarlijks oogstfeest, met al gauw zo’n 40.000 bezoekers in het centrum van bennekom. de hvob  houdt ervan oude tradities in stand te houden en daarom vandaag oogstdag in bennekom! 

TRANSITIE Elk decennium heeft zo z’n mode woorden. Transitie is het modewoord van het huidige decennium. De HVOB doet daaraan groots mee. Op het Van Slootenplein wordt de transitie zichtbaar gemaakt van graan tot meel. Dat vraagt de inzet van een trekker, een dorskast en een heleboel mankracht.

 Een gezellig gewriemel eromheen van vooral ouders en hier en daar ook grootouders die de kinderen proberen duidelijk te maken dat ze die ochtend boterhammetjes hebben gegeten van meel dat nog niet zo lang geleden als graan op de akkers stond. Er waren van opa’s bij die trots vertelden dat ze als kind nog bij zo’n dorskast hebben staan kijken en dat er toen ook al van die stofwolken rondzweefden. “Kom maar, dan gaan we gauw ergens anders staan!”

EREPOORT Toen de HVOB werd opgericht, was Koninginnedag nog op 31 augustus en was het de gewoonte dat elk dorp een of meer fraai versierde erepoorten maakte. Leuk omdat ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan ook weer eens te doen. Daarvoor werd de hulp ingeroepen van leerlingen van de Bennekomse basisscholen die tekeningen maakten over 75 jaar HVOB. 

Dat resulteerde in fraaie pilaren van de poorten voortdurend kinderen die hun ouders wilden laten zien welke tekening ze gemaakt hadden. Fantastisch om te zien hoe creatief de leerlingen dit onderwerp oppakten. Zeer terecht dan ook dat de burgemeester ook even naar de poort kwam kijken en samen met twee leerlingen een officiële handeling verrichtte.
Het is een beetje September... HVOB - maand!  Met de activiteiten op 4 september is het feest niet voorbij. Bij 70 Bennekomse ondernemers liggen deelnameformulieren op de toonbank en ergens in de winkel ligt dan ook een historisch voorwerp met een nummer erbij. Op de achterzijde van het formulier een lijst van de nummers 1 t/m 70. Het is de bedoeling dat de consument bij het nummer de naam van de winkelier invult waarin hij het historische voorwerp en dus het nummer heeft gevonden. Bij minstens 10 ingevulde nummers is het formulier geldig en speelt het mee voor een van de vele prijzen.

SCHRIJF MEE De HVOB vraagt Bennekommers hun bijzondere avonturen in Bennekom op te schrijven, met de bedoeling om de leukste verhalen te bundelen in een boek. Als veel Bennekommers loskomen met spannende en graag ook vermakelijke verhalen, dan kan dat een boeiend boek worden over de roerige 75 jaren van de HVOB!

De trekker gromt, de dorskast schudt en natuurlijk is er zo dadelijk koffie... van vers gemalen bonen!
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie