
Columnist Michael de Vries over de klapekster: ‘Deze ‘mini-roofvogel’ doorboort zijn prooi op een doorn of stekel’
15 november 2023 om 10:30 OpinieBENNEKOM We gaan even terug in de tijd, een stukje nostalgie in mijn column. Carnaval op de basisschool, één van de hoogtepunten van het schooljaar. Eén van mijn helden destijds was MacGyver, de avontuurlijke good-guy die zonder het gebruik van wapens problemen voor anderen oploste. Maar ja, MacGyver kende natuurlijk niemand. Een ander personage was Zorro. De Spaanse held die opkwam voor anderen en iedereen te vlug af was. Op zijn paard en met cape en zwart masker zorgde hij dat het goede won van het kwaad.
CAPE
En zo ging ik, als echte Zorro, met carnaval naar school. Voorzien van cape, masker en sabel. Ik sprong over stoelen, tafels en kasten en ging het gevecht aan met boeven, dieven en bandieten totdat ook die dag het goede zegevierde. Oké, misschien is niet alles wat ik schrijf echt helemaal gegaan zoals ik het omschrijf, of eigenlijk wel helemaal niets? Maar dat ik als Zorro ging, dat klopte wel. Maar de ‘avonturen’ die ik beleefde gingen niet verder dan in een kring zitten en met een ei op een lepel een parcours afleggen. En de ‘gevechten’ waren vaak niet meer dan een praatje met kabouters, prinsessen en spelers van het Ajax-elftal die dagen met carnaval.
ZORRO
Toch word ik er ieder jaar nog af en toe aan herinnerd. Ieder najaar denk ik er even aan als het moment daar is dat ik de eerste klapekster weer zie. De klapekster wordt ook wel de Zorro onder de vogels genoemd. Snel, scherp, gefocust en vaak zittend in een struikje om de boel in de gaten te houden. De grootste gelijkenis met de Spaanse held is het zwarte masker dat de klapekster heeft.
Klapeksters zijn wintergasten, ze komen in ons land alleen om de winter door te brengen. Tot het eind van de vorige eeuw was de klapekster nog een broedvogel, maar door veranderingen in het landschap kwam daar een einde aan.
BIJZONDER FEIT
Een bijzonder feit van de ‘mini-roofvogel’ is dat de klapekster een aparte manier heeft van het eten van zijn prooien. Als de vogel een prooi heeft gevangen dan spietst hij deze op een doorn of stekel. Op die manier kan er gemakkelijk vlees vanaf worden getrokken. Het kan dus zomaar zijn dat er zandhagedissen, muizen of vogels letterlijk opgehangen zijn in een struik. Als u zoiets ziet, bedenk dan dat de klapekster, Zorro, langs is geweest.
Michael de Vries