Afbeelding
Ted Walker

Voor columnist Harrold Harbers is de lente pas begonnen als hij een aankondiging van Sunday Blues ziet

27 maart 2024 om 15:15 Opinie Columns

EDE Het leren waarderen van ‘zware’ smaken is een proces. Het eerste kopje koffie, het eerste whisky’tje, het eerste blokje gorgonzola en de eerste goede sigaar vallen niet gelijk in de smaak. Al deze geneugten des levens moet je leren waarderen en groeien met de jaren. Misschien moeten je smaakpapillen wel een slijtageslag ondergaan, voordat je deze genotsmiddelen op waarde kan schatten. 

Datzelfde geldt ook voor muziek en dan met name de blues. Dat wordt niet getekend op wit laken, maar is ontvankelijk in een gekraste ziel op zoek naar kleur. Het heeft bij mij dan ook een tijdje geduurd, voordat ik de snerpende gitaren en rauwe stemmen op waarde kon schatten. 

De klanken uit Mississippi, Chicago en Texas hebben zich vaak subtiel of met veel geweld gepresenteerd, net zolang tot ze weerklank vonden. Hoe het komt weet ik niet. Misschien heb je wel genoeg krasjes op je ziel nodig voordat het in goede aarde valt. Het kan ook dat ene optreden geweest zijn, waar ik met goed gezelschap en met de heerlijke lentezon op het gezicht enorm van genoten heb. 

Hoe het ook zij, de blues raakt bij mij altijd een gevoelige snaar. Daar komt nog bij dat het de muziekstijl bij uitstek is die zich leent voor prachtige liveoptredens. 

REIKHALZEND

De lente is voor mij echt pas begonnen wanneer ik de aankondiging van de Sunday Blues zie hangen. Vanaf dat moment kijk ik reikhalzend uit naar de eerste zondag in april. 

De hele middag struin ik van podium naar podium om alle artiesten te zien en te genieten van de verschillende soorten optredens. Sommigen pakken helemaal uit en komen met een voltallige band opdraven. 

Terwijl anderen het klein houden en de blues eer aan doen met een solo-optreden. Van elektrisch tot akoestisch en van rauw tot bombastisch, alle facetten van de blues komen aan bod die zondag. 

ZWAAR VAN SMAAK

De blues mag dan misschien zwaar van smaak zijn, maar ze is zeker niet onverteerbaar. Al helemaal niet wanneer heel Ede Centrum is veranderd in één groot podium, vol met gezelligheid en enthousiaste muzikanten.

Een plek waar de blues rifjes over en weer vliegen en de rauwe stemmen en snerpende gitaren een sfeer oproepen, die je binnen no-time doet zeggen: ‘Damn Right, i’ve got the Blues’.

Op zondag 7 april is de volgende editie van de Sunday Blues in Ede. Ik hoop op een mooie dag vol met goede muziek, veel gezelligheid en heerlijk voorjaarsweer.

door Harrold Harbers

Meer columns op Bennekoms Nieuwsblad.nl lezen? Je vindt ze hier.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie