Afbeelding
Ted Walker

Columnist Jaap van Ree over de verkeerssituatie op de Parkweg: ‘Serieus probleem?’

7 februari 2024 om 11:33 Opinie

EDE Toen ik ruim 60 jaar geleden opgroeide in Ede-Zuid, stond de Parkweg al bekend als een levensgevaarlijke weg, want er reden daar gemiddeld wel zo’n vijf auto’s per uur. De weg werd in de loop der jaren drukker, maar ondanks die drukte kon het verkeer goed in twee richtingen over deze weg. De weg was breed genoeg voor zowel de kleine auto’s van toen als fietsers uit beide richtingen.

Hoe anders is dat nu met brede bakken van auto’s die goed zijn om in het oerwoud te crossen en een versmalde Parkweg. Voor tweerichtingsverkeer is de weg nu écht levensgevaarlijk geworden, met name voor fietsers. Het is dan ook heel verstandig om het versmalde deel als eenrichtingsweg in te richten. Dat is natuurlijk even wennen als je al meer dan zestig jaar in beide richtingen rijdt; maar na een paar keer voor het verkeersbord te hebben gestaan, weet je dat het een eenrichtingsweg is geworden en kies je een andere route…

ONDERTOON

Was het maar zo. In de Ede Stad.nl van 24 januari vertelde een ondernemer aan de Parkweg dat zo’n tachtig à negentig auto’s per dag tegen het verkeer in rijden met alle gevaarlijke gevolgen van dien. Hij baalt daar stevig van en hij is niet de enige. Samen met andere ondernemers is er een bord geplaatst met een duidelijke tekst eronder. Zij zien het zelf als een ludieke actie met een ondertoon.

PROBLEEM VERSCHOVEN

Maar een actie als deze, hoe ludiek ook, zal het probleem niet oplossen. Die oplossing zal van de plaatselijke overheid moeten komen en die zegt er druk mee bezig te zijn. Ze gaat contact opnemen met aanbieders van navigatiesoftware om de verkeerssituatie aan te laten passen. Volgens een woordvoerder van de gemeente is daarmee de belangrijkste oorzaak van dit probleem aangepakt en hopelijk leidt dit snel tot een verbetering. Probleem verschoven; probleem opgelost. 

Uiteraard vinden onze politici het heel vervelend dat het eenrichtingsverkeer nog niet goed werkt en ze snappen zelfs de zorgen van de ondernemers. En, het kan niet op, ze gaan bekijken of een tijdelijk extra verkeersbord kan helpen. Je kunt je afvragen of ze het probleem wel echt serieus nemen.

RUTTERIAANSE POLITIEK

Een viertal woorden, ik noem ze in dit verband zéker geen werkwoorden, waarmee we de rutteriaanse politiek ook hier aardig zien samengevat: verschuiven, vinden (= een mening hebben), snappen, bekijken. Het enige echte werkwoord ontbreekt en dat is: BESTUREN.

door Jaap van Ree

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie