PREMIUM ARTIKEL
Lokale journalistiek uit Bennekom

Verzetshelden gebroeders Van Steenbergen herdacht door leerlingen De Plataan in Bennekom

Onderwijs Tips van de redactie
Foto: Dick Martens
wo 17 apr, 07:30
Leerlingen van groep 7 van De Plataan leggen bloemen bij het monument ter nagedachtenis aan de gebroeders van Steenbergen.
Leerlingen van groep 7 van De Plataan leggen bloemen bij het monument ter nagedachtenis aan de gebroeders van Steenbergen.
BENNEKOM

In het bos parallel aan de Keijenbergseweg ligt een klein oorlogsmonument bestaande uit drie stenen. Het is opgericht ter nagedachtenis aan de gebroeders Aart, Elbertus en Martijn van Steenbergen. Zij zaten in het verzet, werden gearresteerd en later doodgeschoten. Elbertus en Martijn op 13 april 1945, precies op de plek waar nu de stenen liggen. Dat was afgelopen vrijdag alweer 79 jaar geleden, maar dat is absoluut geen reden om er geen aandacht meer aan te geven. Het monument is geadopteerd door basisschool De Plataan en afgelopen maandagmorgen kwamen de leerlingen van groep 7 naar het bos om er rondom de drie stenen, met de plaquette: 13-04-1945, te herdenken en bloemen te leggen.

door Dick Martens

Het monumentje is 50 jaar na de bevrijding ontstaan op verzoek van onderwijzer Driekus van de Pol van destijds de hervormde school. De onderwijzer vond op de plek, waar onder andere twee berkenbomen staan waar in iedere boom een kruisje was gekerfd, op aanwijzing van Ries Jansen. 

Dick Martens
Deel dit artikel via: