Jacob Chardon (derde van links), heet namens het burgerinitiatief 'Land van Peelen' de buurtbewoners welkom aan de Franse Kamp.
Jacob Chardon (derde van links), heet namens het burgerinitiatief 'Land van Peelen' de buurtbewoners welkom aan de Franse Kamp. Dick Martens

Excursie bij Land van Peelen: ‘Zo wil ik mijn tuin ook wel hebben’

1 september 2023 om 15:50 Natuur en milieu

BENNEKOM ‘Wat een mooi natuurgebiedje hier’ en ‘Zo wil ik mijn tuin ook wel hebben’. Uitspraken die zaterdag bij een excursie aan de Fransekampweg klonken. Een groep bewoners van de Dikkenberg bezocht het terrein. Het burgerinitiatief Land van Peelen speelt in op de vraag van omwonenden: ‘Wat gebeurt er toch allemaal achter die hekken? Kunnen we daar niet eens kijken?’. Zo ontstond het idee voor een excursie en het geeft tegelijk een indruk hoe het akkerland van Peelen kan worden als natuurgebied.

door Dick Martens

,,Sinds 2013 is een werkgroep van A Rocha bezig met natuurbeheer waarbij de gemeente Ede gereedschappen levert”, aldus Siep van de Dijk die namens het burgerinitiatief de groep over het terrein leidt. 

RELATIEF VEEL SOORTEN

,,Tegenwoordig is er veel heide en een mooi bloemrijk stukje. Ook is er een dicht vluchtbos voor herten en vogels als de houtsnip. Omdat her en der leem in de bodem zit, zijn hier relatief veel soorten voor zo’n klein gebied. Dit is gebleken uit inventarisaties van allerlei planten- en diergroepen. Er zijn nog wel wensen voor soorten die we nu nog niet aantreffen, zoals de grauwe klauwier, de nachtzwaluw, de roodborsttapuit en meer. Hazelwormen, ringslangen en zandhagedissen zitten er wel, maar het kunnen er meer worden. Die kunnen bij goed beheer van de omgeving terugkomen, met name op het akkerland van Peelen.”

De groep bekijkt verschillende inheemse plantensoorten. Die zijn nodig voor insecten, die weer nodig zijn voor vogels en reptielen. Jacob Chardon vertelt dat het belangrijk is inheemse soorten meer te planten rondom de Franse Kamp en op de Dikkenberg. ,,Daardoor ontstaat een grotere biodiversiteit. In dat kader is er ‘het project Dikkenberg in het groen’ waar de gemeente Ede aan bijdraagt door inheems plantgoed voor bewoners te leveren.” Daarmee kunnen bewoners de natuur versterken op hun eigen terrein. 

Op 21 september is daarover een informatieavond in het NIVON huis. Wie meer weer wil weten kan dan vragen stellen aan de stichting Land van Peelen: info@landvanpeelen.nl. Zie ook onder de nieuwsberichten op de site: www.landvanpeelen.nl.

Dick Martens
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie