Wilma van de Veen, van de A Rocha werkgroep Bennekom, op het Franse Kampterrein, daar waar het ook overal zoemt.
Wilma van de Veen, van de A Rocha werkgroep Bennekom, op het Franse Kampterrein, daar waar het ook overal zoemt. Dick Martens

Fotowedstrijd insecten en vlinders bij A Rocha Bennekom

8 juni 2023 om 11:43 Natuur en milieu

BENNEKOM ‘Vlinders en insecten, het zoemt overal’. Een fraaie volzin, die eigenlijk niets aan duidelijkheid te wensen overlaat. Daarom is het niet vreemd, dat dat het jaarthema van A Rocha Bennekom is. In dat kader werd er onlangs al een excursie over de zandbij georganiseerd, komt er in juli een vlinderexcursie en wordt er een fotowedstrijd georganiseerd. Wilma van de Veen, van de A Rocha werkgroep Bennekom, geeft tekst en uitleg.

Waar kan je een interview met Wilma van de Veen beter houden dan op een van haar meest geliefde plekken in Bennekom, het natuurgebied Franse Kamp. Het gebied, 4 hectare groot, waar ‘de natuur haar gang kan gaan’, is allerminst stil en verlaten. Geen drommen mensen, maar vogels, vlinders en insecten, heel veel insecten zicht- en onzichtbaar bevolken het terrein. Natuurlijk is er geen catering, maar Wilma toont zich een meer dan enthousiaste gastvrouw. De thermoskan gevuld met koffie, evenals de koffiemokken en zelfs de koekjes ‘tovert’ ze uit haar tas. Gezeten op ‘de A Rocha bank - Voor Piet’ (Een bank die Piet Ribbering, die vanaf de oprichting in 2014 ‘meedenker’ was en daar vorig jaar mee is gestopt, kreeg aangeboden, DM) vertelt ze over de fotowedstrijd en meer.

MAAK EEN FOTO VAN EEN INSECT OF VLINDER

,,Een specht”, merkt ze allereerst ‘het vogelgeluid’ op. ,,Vanwege het broedseizoen wordt er op dit moment niet op de Franse Kamp of het mierenreservaat gewerkt. We vinden het daarom wel leuk om andere activiteiten te ontplooien, zoals nu de fotowedstrijd die we hebben bedacht. Onze opdracht is, in het kader van het insectenjaar, om een foto te maken van een insect of vlinder. Die kan worden opgestuurd naar: bennekom@arocha.org, onder vermelding van ‘fotowedstrijd’ en natuurlijk met naam, adres en telefoonnummer erbij. Als dat wordt gedaan voor 1 juli dan dingen de inzenders mee naar een leuke prijs. Uit alle foto’s, maximaal vijf per deelnemer, zal een jury de mooiste kiezen en die bekend gaan maken. Het leukst zou zijn, als het foto’s zijn die hier in de omgeving, Wageningen, Bennekom, Ede, zijn gemaakt. Maar als iemand ergens anders een hele mooie foto heeft gemaakt, dan dingt hij ook ‘gewoon’ mee hoor. De prijs, een mooi insectenboek, voor de beste foto zal worden overhandigd tijdens een workshop ‘insectenfotografie’, die ook nog georganiseerd zal gaan worden.” 

VEEL MINDER INSECTEN

De gedachte achter het uitschrijven van die fotowedstrijd was ook het feit, dat het aantal insecten erg is teruggelopen. ,,Sinds de jaren 80, maar liefst met 75 procent en elke keer als ik dat getal weer hoor, dan denk ik ‘Oei, dat is wel heel erg veel’. En A Rocha is toch een organisatie die zich wil richten op het behoud en de verwondering van de schepping. Daarom wilden we dit doen in het jaar waarin het insect centraal staat. Maar ook leuk is dat er straks, op 28 juli (om 10.00 uur) een vlinderexcursie is die verzorgd zal gaan worden door Chris van Swaay uit Wageningen, hij is medewerker van de Vlinderstichting.” 

Meer informatie op  www.arocha.nl/a-rocha-bennekom 

Dick Martens
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie