Majestueuze zomereiken op het Land van Peelen. Mooi uitgegroeid op het ruige open heidegebied dat hier was en ooit terugkomt.
Majestueuze zomereiken op het Land van Peelen. Mooi uitgegroeid op het ruige open heidegebied dat hier was en ooit terugkomt. Gerrit Breman

Steeds meer bekendheid voor Het Land van Peelen: ‘Wij doen dit voor de Bennekommers’

19 mei 2023 om 08:21 Natuur en milieu

BENNEKOM Het burgerinitiatief ‘Het Land van Peelen’, ontstaan om nieuwe natuur te ontwikkelen op een plek waar nu nog akkers liggen, begint meer en meer bekendheid te krijgen in Bennekom en omgeving. Vanuit het Burgerinitiatief werd een stichting opgericht die uitvoering kan geven aan de doelen. 

Er werd inmiddels onderzoek gedaan naar een nieuwe toekomst voor dit gebied. Heide, bos, ruigte en akkerkruidenreservaat zijn goed realiseerbaar en zullen heel goed uitpakken voor de biodiversiteit. Ook de omliggende natuurgebieden zullen gaan profiteren en er wordt een bijdrage geleverd aan de oplossing van de stikstofproblematiek op de Veluwe. Voorzitter Gerard Baars en Gerrit Breman geven een update over de huidige stand van zaken en doen ook nog een oproep.

BLIJVEN GENIETEN

,,Wij hebben dit initiatief genomen, niet voor onszelf, maar voor de Bennekoms bevolking. Het gebied is toch een beetje ‘de achtertuin van Bennekom’ en willen, dat ook onze kinderen en kleinkinderen hiervan kunnen blijven genieten. Maar dat is nog niet vanzelfsprekend. Mijn vrouw kwam vanmorgen terug van een wandeling door dat gebied. Ze was geschrokken van de hoeveelheid bomen die er is weggehaald en met welk een grote machines er door het bos is gereden. Ze liet zich ontvallen: ‘Wat zou de aarde hier nou van vinden?’ Er zijn echt gigantische modderpoelen ontstaan.” 

DE DIKKENBERG KAMER

In dat kader werd door de stichting het initiatief ‘De Dikkenberg Kamer’ opgestart. ,,Wij hebben de bewoners die in de omgeving van Het Land van Peelen wonen, of daar land of bos hebben geïnformeerd over wat wij daar gedaan willen hebben”, vertelt Breman. ,,Tijdens een bijeenkomst in januari heeft de gemeente verteld wat hun beleid is over natuur, natuurontwikkeling en biodiversiteit en hebben wij er een beeld geschetst van de visie die wij als stichting hebben ontwikkeld. Daar werd enthousiast op gereageerd, maar er werden ook kritische vragen gesteld.” 

ZORGEN OM DE NATUUR

Gerard Baars vult aan: ,, Duidelijk was dat veel mensen zich zorgen maken over de natuur. Uit huisbezoeken en andere contacten met omwonenden is ‘De Dikkenberg Kamer’ ontstaan, het initiatief zal door de gemeente worden gefaciliteerd. Dat zal leiden tot een excursie in juni waarbij wij wat inhoudelijker gaan vertellen over de omgeving van Het Land van Peelen, onder andere ook over het mierenreservaat. In september zal een actie worden opgestart op welke wijze er herbeplanting plaats kan gaan vinden in het gebied rondom Het Land van Peelen. Kortom rond- en uiteindelijk ook op het Land van Peelen is veel aan de gang en er staat hopelijk ook nog veel te gebeuren. Wij zijn dan ook op zoek naar mensen die ons daarbij behulpzaam willen zijn met communicatie en nieuwe media, voor het plaatsen van updates over onze vorderingen en ontwikkelingen op onze website en de nieuwsbrieven. Jonge mensen met ambitie die dat leuk vinden.” 

Meer informatie is te vinden op www.landvanpeelen.nl 

Dick Martens
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie