Siep van de Dijk lid van de stichting Land van Peelen op de plek waar de stichting meer over te weten wil komen.
Siep van de Dijk lid van de stichting Land van Peelen op de plek waar de stichting meer over te weten wil komen. Dick Martens

Burgerinitiatief het Land van Peelen: ‘Wij zoeken broneigenaren in Noordoost Bennekom’

8 april 2023 om 10:15 Natuur en milieu

BENNEKOM Als je langs de Dikkenbergweg omhooggaat ligt halverwege aan de linkerkant een akkergebied, het Land van Peelen. Prachtig glooiend met de sporen van de ijstijd nog fraai zichtbaar. Het burgerinitiatief Land van Peelen stelt zich ten doel om op de Zuidwest-Veluwe de biodiversiteit te vergroten. Kerngebied is de huidige landbouwenclave Land van Peelen. De omvorming van dit akkerland tot natuur is in de visie van het burgerinitiatief een belangrijke eerste stap. Hiertoe lopen contacten met de huidige eigenaar en betrokken overheden.

,,Nu wordt daar nog veel mest uitgereden en helaas ook landbouwgif gebruikt”, legt Siep van de Dijk van de stichting Land van Peelen uit. ,,En wat je ergens neergooit gaat ook ergens heen. Daar willen we meer van weten.” Het regenwater van de Veluwe zakt eerst door het bodempakket totdat het het grondwater bereikt. ,,Het stroomt daarna diep onder de grond weg om tenslotte als kwelwater boven te komen. Bij Bennekom is dat bij de Binnenveldse Hooilanden. We zijn daar heel zuinig op dit kwelwater, want er is een gescheiden watersysteem aangelegd. Het oppervlaktewater uit de agrarische delen van het Binnenveld gaat naar de Grift. Dit mag niet het natuurgebied binnenstromen. Het kwelwater wel, dat wordt apart gehouden in een eigen waterloop.”

Leden van de Stichting spraken met hydrologen. ,,We praten ook met het Bennekomse bedrijf Verbelco gespecialiseerd in (eco)hydrologie en geautomatiseerde waterstandsmetingen”, vervolgt Van de Dijk. ,,Uit bekende gegevens blijkt dat het ongeveer vijf maanden duurt voor regenwater van het Land van Peelen het dieper gelegen grondwater bereikt. Vanwege de sterke bemesting sinds 2014 moeten er ook opgelost nitraat en misschien schadelijke stoffen naar het grondwater zijn gezakt. Wat we niet exact weten is waar het blijft. Stroomt het onder Bennekom door naar de Binnenveldse Hooilanden? Dat hoeft niet omdat er ook klei- en leemschotten zijn die de onderstroom kunnen veranderen. Ook kan alles verdund raken zodat het geen ernstige gevolgen heeft. Maar als stichting willen we alles weten van dit akkergebied en omgeving.”

Daarom doet de stichting een oproep aan particulieren met een bron. ,,Wij zoeken bron-eigenaren die de kwaliteit van hun bronwater hebben gemeten en de gegevens met onze stichting willen delen. Uiteraard publiceren wij die gegevens niet met naam en toenaam. We beperken ons tot het gebied benedenstrooms van het Land van Peelen. Dus tussen het akkergebied en het stuk Selterskampweg, Lijsterbeslaan en Seltershof. Aan de bovenstroomse kant, op de Dikkenberg, hebben wij al voldoende gegevens van particulieren. Daar blijken geen problemen te zijn. Voor de duidelijkheid, we kunnen voor bron-eigenaren geen kwaliteitsmeting doen, maar alleen bestaande gegevens bij elkaar brengen.” 

Info: www.landvanpeelen.nl Voor meldingen en vragen: info@landvanpeelen.nl 

Dick Martens
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie