Erik Basset, coördinator van de Zwerafvalbrigade Bennekom, ruimt in zijn eigen straat het zwerfafval alvast op.
Erik Basset, coördinator van de Zwerafvalbrigade Bennekom, ruimt in zijn eigen straat het zwerfafval alvast op. Dick Martens

Landelijke Opschoondag: ‘Samen met buurtgenoten zwerfafval opruimen’

15 maart 2023 om 11:30 Natuur en milieu

BENNEKOM Zwerfafval is een doorn in het oog voor veel mensen. Het trekt ongedierte aan en het opruimen kost veel geld. Maar gelukkig zijn er initiatieven zoals die er ook in Bennekom zijn. Met dank aan de Zwerfafvalbrigade Bennekom, een lokale groep bewoners die regelmatig zwerfafval in hun omgeving opruimt. Het accent bij de Zwerfafvalbrigades ligt op een positief en een gezamenlijk resultaat: het is leuk om samen met buurtgenoten zwerfafval op te ruimen, iedereen kan het initiatief nemen, je doet alleen mee als je zin en tijd hebt. Het landschap wordt voor iedereen schoner, mooier en aantrekkelijker. ‘Wie wil dat nou niet!’

De Zwerfafvalbrigade Bennekom wordt door SLG (Stichting Landschapsbeheer Gelderland) en de gemeente gefaciliteerd met de benodigde materialen. ,,Ook worden er afspraken gemaakt over het ophalen van de zakken zwerfafval en is er een handige WhatsAppgroep voor de vrijwilligers”, legt Marijke Hofenk, vrijwilliger bij het Wereld Natuur Fonds regioteam Gelderse Vallei Utrechtse Heuvelrug, uit. 

,,Opruimen levert méér op dan alleen een prettig schone buurt. Het is ook een leuke manier om even bij te kletsen met de buren. Met kleine dingen kun je al een groot verschil maken. Je straat schoonhouden door iedere dag iets van je stoep te rapen. Of tijdens het uitlaten van de hond een grijper meenemen. Alleen of samen.” 

IEDERE ACTIE TELT

Een mooie gelegenheid om dat eens te gaan doen, of weer te gaan doen is er op 18 maart. Dan is het Landelijke Opschoondag. ,,Deze dag is er om te laten zien dat afval níet op straat thuishoort en dat iedere actie telt. Overal in het land worden er leuke evenementen georganiseerd om samen hun straat of buurt schoon te maken en te houden. Dat gebeurt ook dit jaar weer in het centrum van Bennekom, dat om te laten zien dat afval níet op straat thuishoort en dat iedere actie telt.”

SCHOON BENNEKOM

Het WNF-regioteam Gelderse Vallei Utrechtse Heuvelrug is een groep vrijwilligers die zich inzet om het werk en de missie van het Wereld Natuur Fonds zichtbaar te maken door het organiseren van onder andere opschoonacties. Samen met de Zwerfafvalbrigade Bennekom gaan zij zich dan ook van 10.00 tot 12.00 uur inzetten voor een schoon Bennekom. ,,Met extra aandacht voor het voorkomen en het opruimen van zwerfafval. Voor de kinderen zijn er van 10.00 tot 12.00 uur gezellige en educatieve activiteiten”, vult Erik Basset, coördinator van de Zwerafvalbrigade, aan. 

MEEHELPEN

,,Vooral voor basisschoolleerlingen en natuurlijk ook hun ouders een leuk en leerzaam moment. We geven eveneens uitleg over de Engelse slogan ‘reduce, reuse, recycle’. Verminder de hoeveelheid afval die je weggooit. We geven ook tips over hergebruik en recyclen. Met verwijzingen naar lokale adressen.” Van 11.00 tot 12.00 uur kan iedereen meehelpen met zwerfafval opruimen in het centrum van Bennekom. ,,Wij zorgen voor hesjes, prikstokken en vuilniszakken. Speciaal voor kinderen zijn er kleine afvalprikkers.”

Dick Martens
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie