Het A Rocha feestje op het Franse Kamp-terrein werd zaterdagmiddag gevierd met eigen leden en een aantal gasten.
Het A Rocha feestje op het Franse Kamp-terrein werd zaterdagmiddag gevierd met eigen leden en een aantal gasten. Dick Martens

A Rocha viert jubileum ‘in het veld’

16 februari 2023 om 10:00 Natuur en milieu

BENNEKOM Op het voormalige defensieterrein aan de Fransekampweg in Bennekom was zaterdagmiddag een bijzonder feestje. De A Rocha-werkgroep Ede/Bennekom vierde daar het feit, dat de organisatie alweer 20 jaar actief is in Nederland. A Rocha is een wereldwijde beweging van christenen die vanuit hun geloof zorgen voor Gods schepping. Wereldwijd is de organisatie al ruim 40 jaar actief. Veertien lokale groepen zetten zich in Nederland op verschillende locaties in voor natuurbehoud, ook in Bennekom.

Op het 4 hectare grote terrein wordt door de werkgroep gewerkt om de diversiteit van flora en fauna op de Franse Kamp op peil te houden en te verbeteren. Inmiddels is het een bijzonder natuurgebied geworden, een fraaie plek ook om het jubileum wat extra luister bij te zetten. De bedoeling was ‘het feestje’ te combineren met een wandeling over het terrein, om iedereen te informeren over de uitdagingen en de resultaten te laten zien, waarbij het accent zou worden gelegd op het thema: 2023, in Bennekom het jaar van het insect. Ook zou er ‘gewerkt’ kunnen worden. Snoeien en het verwijderen van uitlopers stonden er onder andere op het programma. Maar daarvoor gooide een misverstand met de gemeente wat roet in het eten. ,,De gemeente zet altijd netjes een keet met gereedschap voor ons klaar”, aldus Siep van de Dijk. ,,Die stond er ook netjes, maar nu is hij dus weg.”

Maar dat ‘hobbeltje’ verstoorde het jubileumfeestje allerminst. Met dank aan het inmiddels niet meer weg te denken campertje van Wilma van de Veen en de fietstassen van Marga van Noppen. Daaruit ‘toverde’ het energieke duo de ingrediënten die de festiviteiten extra luister bij moesten zetten: Naast twee klaptafeltjes, waar zelfs slingers omheen gedrapeerd waren, was er koffie, thee, cola, koeken en krentenbollen. Ze vonden gretig aftrek bij de gasten. Dat waren niet alleen leden van A Rocha Ede/Bennekom, maar ook een tweetal leden van World Servants die hun diensten kwamen aanbieden en zelfs gasten uit Berkel Rodenrijs en Dordrecht die het fraaie Bennekomse terrein kwamen bewonderen en verkennen. 

Het welkomstwoord kwam van Wilma die de ‘feestvierders’ even bijpraatte over het ontstaan van A Rocha (Portugees voor ‘de rots’) en de activiteiten die er inmiddels al zijn verricht op ‘hun’ terrein. Vervolgens nam Siep van Dijk het gezelschap ‘aan de hand’ om bevlogen te vertellen over de aanwezige diversiteit aan flora en fauna. Hij vertelde over Koninginnekruid, de blusvijver waar soms bijzondere bezoekers bivakkeerden. Zo ‘bezochten’ vossen, reeën, een das, maar ook Madarijneenden het A Rochaterrein al eens. ,,Ook de grauwe klauwier, een broedvogel, die ons ruige, halfopen gebied koestert, vooral door de aanwezigheid van heel veel insectensoorten. Zo werd het een bijzonder, maar ook zeer nuttig ‘A Rocha feestje’.” 

Voor meer info: www.arocha.nl 

Dick Martens
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie