
Drijvende krachten achter Alexander Consort in Bennekom: ‘We hebben weer een echt pareltje’
10 september 2023 om 07:34 MuziekBENNEKOM ,,Proost, op de zoveelste!” Op het zonovergoten terras van Restaurant Zicht, in het centrum van Bennekom, heffen Dick en Elly Meijer het glas. Met ‘de zoveelste’ doelen zij op het aanstaande, 28e (!), cantateconcert van het Alexander Consort op 16 september in de Oude Kerk in Bennekom. ,,Ze waren allemaal verschillend”, aldus het echtpaar Meijer, de drijvende krachten achter het Alexander Consort, ‘in koor’. Uitgevoerd wordt nu BWV 198 van Johann Sebastian Bach. Ook de 2e Orkestsuite van Bach, met de beroemde Badinerie, zal klinken. ,,Ja, die van Berdien Stenberg.”
door Dick Martens
,,Nu hebben we ook weer een pareltje”, glundert Elly. Dat het daadwerkelijk een pareltje is bevestigd Dick zeker ook. ,,Maar het is ‘een Trauerode’, een treurdicht van 10 verzen die gebruikt zijn voor de cantate. Het zijn dan ook 10 delen geworden, drie delen voor het koor, wat best wel veel is en de nodige aria’s. Die treurmuziek wordt ondersteund door de instrumenten die wij hebben. Er zitten twee Gamba’s (strijkinstrumenten) bij, instrumenten die spelen bij de droevige muziek van Bach. Ook wordt er op een tweetal Luiten gespeeld, die kom je in een cantate niet vaak tegen. Deze vier bijzondere instrumenten zijn wel heel kenmerkend voor de rouw”, zegt hij.
LOFDICHT
Dick gaat verder: ,,En het verhaal gaat, dat Bach het geschreven heeft voor de keurvorstin van Sachsen Christiane Eberhardine von Brandenburg-Bayreuth. Zij was getrouwd met de Saksische keurvorst Frederik August I. Deze bekeerde zich tot het rooms-katholicisme om ook koning van Polen te kunnen worden. Christiane Eberhardine bleef echter luthers, waarmee ze in het lutherse Saksen, daar waar Bach ook woonde, zeer geliefd werd onder de bevolking. De cantate is vervolgens geschreven ter gelegenheid van een universitaire herdenking van de op 5 september 1727 overleden Christiane Eberhardine. De in de kern wereldlijke cantate werd uitgevoerd op 17 oktober 1727 in de St. Paulinerkirche, die zowel universiteitskerk als aula van de universiteit van Leipzig was (en is). Bach gebruikte daarom geen geestelijke, maar een wereldlijke tekst, een lofdicht op Christiane.”
BEWIJZEN
Het is een cantate van ruim 35 minuten. ,,Dat is lang voor Bach. Het is wel een van de mooiste”, aldus Elly. ,,Dat willen en gaan wij natuurlijk ook bewijzen. Dat gaan we samen doen met de beroemde sopraan Klaartje van Veldhoven, die ook in het koor van de Nederlandse Bachvereniging staat en met altus Gerben van der Werf. Een leuke bijkomstigheid is, dat zijn ouders in Bennekom wonen. Hij zingt veel opera in Duitsland en vindt het dan ook bijzonder, dat hij nu hier in Bennekom kan gaan optreden en een cantate mag zingen. De andere twee solisten, tenor Falco van Loon en bas Coert van den Berg, zijn ‘oude bekenden’. We hebben er weer zin in en gaan er zeker ook weer wat moois van maken.” De toegang tot het concert, dat om 16.15 uur begint, is vrij. Wel is er een collecte bij de uitgang.
Voor info: alexanderconsort.nl.