De Bennekomse Tiple B Big Band in volle actie tijdens de repetitie in de Kraatsschool.
De Bennekomse Tiple B Big Band in volle actie tijdens de repetitie in de Kraatsschool. Dick Martens

Triple B Big Band houdt minifestival op 5 mei

24 februari 2023 om 15:45 Muziek

BENNEKOM Het is vrijdagavond, pikdonker en druilerig in de Kraats. Toch klinken er ergens in de verte, in de omgeving van de Kraatsschool, ook flarden muziek. Als je via de voordeur de school binnenstapt zijn het geen flarden meer, maar ‘Big Band-sound’. Jazz, latin, funk en swing vullen de school, waar op vrijdagavond de Bennekomse Triple B Big Band repeteert. Tussen de tijdens een les handvaardigheid geknutselde fraaie kunstwerken en onder de basket van de gymnastiekzaal, wordt er stevig geoefend, want er staat op 5 mei wat moois te gebeuren. In de koffiepauze vertellen saxofoniste Marian Elzinga en trombonist Wim van Klompenburg over de Triple B Big Band-plannen.

door Dick Martens

De koffie wordt geserveerd in bekers versierd met het eigen Triple B-logo, ontworpen door saxofoniste Jacqueline van Oosterhout. Een mooie en smaakvolle aftrap van het geschiedenis- en toekomstverhaal van de band. ,,We zijn al meer dan 25 jaar jong”, kijkt Marian Elzinga, die vanaf de oprichting deel uitmaakt van de band, terug. ,,Dat vierden we met optredens in de muziektent, het Oude Postkantoor en in het centrum. We zijn in 1997 klein begonnen, trompettist Bart van den Goorbergh was de oprichter. Via een oproep in het Bennekoms Nieuwsblad kon hij uiteindelijk de band formeren en in juni 1998 was ons eerste optreden. De kop in de krant na dat optreden: ‘Aan het rijke Bennekoms muziekleven is nu een Big Band toegevoegd’, inspireerde en inmiddels zijn we echt een volwaardige Big Band met 20 musici, enthousiaste amateurs die de typische Big Band sound een bijzonder warm hart toedragen.Sinds juni 2010 is ook zangeres Gedy van Rijn de band komen versterken.”

OPTREDENS

Traditie is inmiddels dat de band zich eens per jaar nadrukkelijk laat zien en horen in de Bennekomse muziektent. ,,Maar wij spelen bijvoorbeeld ook op de Vlegeldag. Ons grote jubileumfeest vond vorig jaar oktober plaats in het Akousticum in Ede, met jazz en Lindy Hop”, vult Van Kloppenburg aan. ,,Echt een mooi spektakel met dans en muziek. Inmiddels hebben we ook een combo, bestaande uit de ritmesectie en een aantal blazers. Dat is ontstaan, omdat de Big Band niet vaak in kleinere gelegenheden kon spelen. Ook speelden we jarenlang, voor de veteranen, tijdens de 5 mei-viering in Wageningen.” 

MOOIE SAMENWERKING

Het is een mooi ‘bruggetje’ naar de komende Triple B-activiteit. ,,We repeteren altijd op vrijdag en ‘toevallig’ valt 5 mei dit jaar ook op een vrijdag. Zo is ons idee ontstaan om op die dag een minifestival rondom de muziektent te gaan organiseren. Er is kunst, lokale ondernemers hebben belangstelling, een mooie samenwerking dus.”

Om meer financiële ondersteuning en om te kunnen netwerken is het mogelijk ‘Vriend’ te worden. Voor informatie: b3penningmeester@gmail.com.. Veel meer tijd is er niet, de repetitie wordt hervat. Al snel swingt de Kraatsschool weer volop. Info: www.bigbandbennekom.nl 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie