Stadsdichter Larissa Verhoeff (vierde van rechts) te midden van de dichters die de literaire middag verzorgden.
Stadsdichter Larissa Verhoeff (vierde van rechts) te midden van de dichters die de literaire middag verzorgden. Dick Martens

Het Blauwe Gewei: poëzie op een bijzondere locatie

7 september 2022 om 09:25 Muziek

BENNEKOM De hooischuur bij boerderij Hoekelum was zondagmiddag het toneel van een bijzonder evenement. Het werd zoals stadsdichter Larissa Verhoeff het enthousiast verwoorde ‘een middag vol mooie woorden en mooie muziek’. Het was de tweede editie van ‘Het Blauwe Gewei’, een literaire middag waar maar liefst zeven Edese dichters en ‘een spontane aanwaaier’ uit Wageningen hun gedichten voordroegen. Dat gebeurde in een sfeervolle en landelijke ambiance, met af en toe wat nieuwsgierige en luidruchtige runderen onder de toehoorders.   

door Dick Martens

Naast Verhoeff, Stadsdichter van de gemeente Ede en de initiator van de literaire en muzikale middag, waren de zeven door haar uitgenodigde Edese dichters, Arjan Keene, Gea Wester, René Hillenaar, Maria de Bie, Peter Vermaat Eric Jansen en Annelies Homma en de Wageningse aanwaaier Anja verantwoordelijk voor een meer dan amusante en onderhoudende middag. De muzikale omlijsting werd verzorgd door de Edese singer-songwriter Jonathan van Vliet.

,,Het voelde voor mij als een verjaardagsfeestje”, aldus Verhoeff nog voor de gastdichters en het publiek arriveerden. ,,Met de daarbij horende spanning van ‘wie zou er op mijn feestje komen’. De enige zekerheid die ik vooraf had was, dat er een mooie verscheidenheid aan poëzie voorgedragen zou gaan worden en dat de omstandigheden hier in de hooischuur natuurlijk schitterend zijn. Het geeft echt een rustgevend huiskamergevoel, met ook de runderen die af en toe hun koppen door het hek steken.” 

De spanning viel al snel van Verhoeff af, met dank aan de optredende dichters en het hartelijke applaus van de volle huiskamer van Boerderij Hoekelum. Zij werden getrakteerd op mooie gedichten. De meest bijzondere waren misschien wel van Annelies Homma uit Ede, in het dagelijks leven trainster bij All Round Ede. ,,Ik ben pas kort woonachtig in Ede”, vertelde ze. ,,Ik ben voormalig beroepsmilitair. Tijdens mijn drie uitzendingen als militair naar Afghanistan en Bosnië heb ik PTSS (posttraumatische-stressstoornis) opgelopen. Sporten deed ik al wel veel en in 2018 heb ik als lid van het Invictus Team voor Nederland meegedaan aan de Invictus Games (de internationale spelen voor gewonde militairen, DM) waar ik op de 1500 meter de gouden medaille heb gewonnen.” 

Verhoeff, die Homma ook als trainster heeft, hoorde bij toeval, dat ze naast het sporten ook gedichten schreef en nodigde haar uit. Zij nam haar toehoorders vervolgens mee in wat zij noemde ‘een poëtische biografie’. ,,Het eerste gedicht schreef ik als 9-jarige. Toen nog schuchter en mij schamend voor mijn brilletje.” Het laatste gedicht had de titel ‘Thuis’, dat ging over het thuisgevoel dat ze nu in ‘haar’ Ede heeft. Tussen die twee gedichten vertelde ze dichtend over de moeilijke periode daar tussenin. ,,Een heerlijke middag”, was de meest gebezigde zin na afloop. ,,Voor herhaling vatbaar”, de eindconclusie.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie