Croptops, zwierige tule rokken, sierlijke oorbellen, hakken of juist een stoer losvallend geruit overhemd? Beau experimenteert er graag op los met haar uiterlijk.
Croptops, zwierige tule rokken, sierlijke oorbellen, hakken of juist een stoer losvallend geruit overhemd? Beau experimenteert er graag op los met haar uiterlijk. Elyse van den Brink (still uit video)

Beau is queer en gebruikt alle voornaamwoorden: ‘Ik doe gewoon wat ik wil’

2 december 2023 om 11:45 Mensen Tips van de redactie Lhbti in Ede

REGIO ,,Dit is misschien heel cliché," zegt Beau Bakker met een grote glimlach, ,,maar ik denk dat ik eigenlijk mijn hele leven al meer neig naar dingen die anders zijn dan de standaard." De 19-jarige, die haar tijd verdeelt tussen haar geboorteplaats Ede en studentenstad Delft, is queer en geeft aan dat mensen alle voornaamwoorden - zij/haar, die/diens, en hij/hem - kunnen gebruiken om naar haar te verwijzen. In onderstaand videoportret vertelt Beau uitgebreid wat dit voor haar inhoudt. Maar ze kan er ook heel kort over zijn: ,,Ik doe gewoon wat ik wil en ik date wie ik wil. Tsja, dat een beetje."

Croptops, zwierige tule rokken, sierlijke oorhangers, zorgvuldig gelakte nagels en soms een hoge hak; Beau draait haar hand er niet voor om. Al op jonge leeftijd besefte ze: ik vind nagellak ook wel leuk; waarom zouden alleen meisjes make-up mogen dragen? ,,Ik ging experimenteren met mijn kledingstijl en langzamerhand ben ik steeds meer gaan toewerken naar wie ik wil zijn. Wie ik ben", legt ze uit.

Dit artikel is onderdeel van de lhbti-reeks die al sinds eind juni op Ede Stad.nl verschijnt. Omdat dit thema ook relevant is voor Bennekom, publiceren we een aantal van deze artikelen ook op Bennekoms Nieuwsblad.nl.

NIET ZOMAAR IN EEN HOKJE

In haar geval past daarbij de term ‘queer’ het best. Dit brede begrip kan op verschillende manieren worden uitgelegd. Het kan dienen als parapluterm en synoniem voor de lhbti-gemeenschap an sich. In Beaus geval benadrukt het ook een brede blik op genderidentiteit en -expressie en seksualiteit; het niet zomaar in een hokje kunnen passen. 

In onderstaande video vertelt Beau meer over hoe het was om op te groeien als queer persoon, de steun van haar ouders en oudere broers, hoe ze als bezige bij van alles doet op het gebied van lhbti-activisme en hoe ze als lhbti’er haar draai vindt in het studentenleven. 

Deze publicatie is tot stand gekomen met steun van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten.

Je vindt alle tot nu toe gepubliceerde artikelen van de lhbti-reeks in dit dossier.


Met dank aan: Glenn van der Valk

Elyse van den Brink
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie