Afbeelding
Ted Walker

Koning Willem-Alexander en koningin Maxima op bezoek in Ede en Bennekom: ‘Gewoon heel bijzonder’

2 september 2023 om 10:57 Mensen

EDE Koning Willem-Alexander en koningin Maxima brachten donderdagmiddag bezoek aan Ede en Bennekom. Het Koninklijk paar bracht een bezoek aan de Edese nieuwbouwwijk op het Enka-terrein en was vervolgens te gast bij korfbalvereniging DVO in Bennekom.

Voor het koninklijke bezoek waren honderden belangstellenden naar de Enka-wijk gekomen. Rijendik stond het publiek bij de poort van de oude Enka-fabriek om een glimp op te vangen van de koning en koningin. Of meer, want twee kinderen hadden een tekening gemaakt voor koningin Maxima en konden dat aan haar overhandigen. Ook nam het koninklijk paar, ondanks dat het bezoek qua tijd wat uitliep, de tijd om hier en daar een praatje te maken met het publiek.

VERANDERINGEN IN DE STREEK

De rondreis was eerder vandaag begonnen in Nijkerk en via stops in Barneveld en Scherpenzeel werd koers gezet naar Ede en Bennekom. Het bezoek eindigde in Wageningen. De rode draad tijdens het bezoek waren veranderingen in de streek. Enka was van 1922 tot 2003 een fabriek voor de kunstzijdeproductie. Sinds 2011 ontstaat hier een woonwijk. In het gebied wordt nieuwbouw gecombineerd met de monumentale panden, zodat het industrieel erfgoed behouden blijft.

ENKA WIJK

Na ontvangst bij de Enka-poort, waar het paar werd begroet door burgemeester René Verhulst, volgde een korte wandeling naar basisschool De Ontdekking waar de koning en koningin in gesprek gingen met directeur Karen Flantua en leerlingen en ouders. ,,Ontzettend leuk om de koning en de koningin te ontmoeten, dat maak je natuurlijk niet zo veel meer mee in je leven”, aldus leerling Amélie Korteland uit groep 8 van de school. ,,Het is gewoon heel bijzonder dat we dit mogen doen.”

Verder werd het koninklijk paar bijgepraat over de nieuwbouw van station Ede-Wageningen.

DVO KORFBAL

Het bezoek ging vervolgens verder in Bennekom bij korfbalvereniging DVO. Daar speelden korfballers van het eerste team in de hal een onderlinge wedstrijd, voor de gelegenheid werden een Team Alex en een Team Maxima gevormd, en buiten waren er demonstraties van De Kangoeroes (de jongste spelers van DVO) en het G-team van DVO. Ook hier spraken de koning en koningin met bestuursleden en sporters. Ook kreeg koningin Maxima een DVO-sjaal omgehangen, die goed paste bij haar groene jurk.

Het streekbezoek was het eerste officiële werkbezoek dat het koningspaar aflegt na de zomervakantie. Koningin Máxima was maandag en dinsdag voor de VN in New York en koning Willem-Alexander bracht woensdag een werkbezoek aan de douane in Vlissingen. Afgelopen weekend waren ze ook samen met de prinsessen Alexia en Amalia bij de Dutch Grand Prix in Zandvoort, maar dat was privé en gold niet als een officieel bezoek.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie