In 'de Nacht voor Zambia' sliepen ruim 40 kinderen een nacht op het schoolplein van De Plataan in hun zelfgebouwde kartonnen 'huizen'.
In 'de Nacht voor Zambia' sliepen ruim 40 kinderen een nacht op het schoolplein van De Plataan in hun zelfgebouwde kartonnen 'huizen'. Dick Martens

Bennekomse jongeren slapen een nacht in dozen voor Zambia

18 mei 2023 om 12:23 Maatschappelijk

BENNEKOM Er zijn op de wereld nog steeds mensen die geen fatsoenlijk dak boven hun hoofd hebben, velen slapen dan in bijvoorbeeld ‘huizen’ gemaakt van kartonnen dozen. Om te ervaren wat het betekent om geen dak boven je hoofd te hebben, maar ook om anderen te helpen, werd er op het schoolplein van CNS Basisschool De Plataan ‘de Nacht voor Zambia’ georganiseerd. 

Een eendrachtige samenwerking tussen de jongerenclubs van CGK Bennekom, Hervormde Gemeente, Brinkstraatkerk, VEG en de RK Kerk om gelden te genereren voor het World Servants Bennekom project. Tussen het hutten bouwen door geven ‘bouwer’ Marthe Brander en Esther van Steenbergen en Jasper Adams van World Servants Bennekom een voorproefje van en een inkijkje in de bijzondere sponsoractie.

VAN SLAPEN KOMT NIET VEEL

Marthe, lid van de jeugdgroep van CGK (Christelijke Gereformeerde Kerk), werd gevraagd om mee te komen doen en dat leek haar wel leuk. ,,Door deze actie halen we met zijn allen geld op voor een goed doel, maar zeker ook omdat het gezellig is.” Het slapen in de kartonnen hut vindt ze niet echt spannend. ,,Omdat er van slapen niet veel zal komen”, lacht ze. ,,Ik ben wel blij, dat het vandaag (vrijdag) in ieder geval mooi weer is. Daar hebben we geluk bij, want afgelopen week was het flink nat.” 

STREEFBEDRAG AL OVERTROFFEN

Gelukkig zijn ook de World Servants Bennekom, die via deze actie maar liefst 1620,13 euro op hun conto kunnen bijschrijven. ,,Dat betekent, dat wij inmiddels met al onze acties al ruim 98.000 euro bijeen hebben weten te krijgen”, aldus Esther en Jasper in koor. ,,En dat terwijl ons streefbedrag 85.000 euro0 was. Er staan nog acties op stapel, dus we gaan zeker meer dan ‘een ton’ ophalen.” 

Het geld is nodig voor het dorpje Lobi in het oosten van Zambia. In juli gaat een groep van 26 Bennekomse jongeren met zes stafleden onder het motto: ‘Bouwen aan jezelf door te bouwen voor een ander’, drie extra schoollokalen bouwen bij de bestaande school. Later in het programma, met eten, sportactiviteiten en ouderbezoeken werd bekend gemaakt dat Marthe maar liefst 152 euro had opgehaald. ,,Het grootste bedrag van de ruim 40 deelnemers! Super goed.”

Dick Martens
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie