Het buurtkast van Margreet Slootmans is een soort minivoedselbankje.
Het buurtkast van Margreet Slootmans is een soort minivoedselbankje. Dick Martens

Margreet plaatst buurtkastje: ‘Ook in Bennekom is er armoede’

15 december 2022 om 10:00 Maatschappelijk

BENNEKOM Na de coronacrisis komen nu nog meer mensen in de financiële problemen, ook door de oorlog in Oekraïne. Ook in buurten waar je dit niet zou verwachten, hebben mensen het financieel moeilijk door de stijgende prijzen van de dagelijkse boodschappen en energie. Die ervaring had en kreeg Margreet Slootmans, inwoonster van Bennekom, eveneens. Het greep haar aan, zette haar aan het denken en inmiddels hangt er aan haar huis, op de hoek Krulweg/Molenstraat een zogenaamd ‘buurtkastje’, een soort minivoedselbankje. En dat haar initiatief duidelijk in een behoefte voorziet werd de initiatiefneemster al heel snel duidelijk.

door Dick Martens

,,Ik ontdekte gewoon, dat er steeds meer gesproken werd over mensen die het hoofd maar net boven water konden houden”, legt Margreet, verpleegkundige van beroep, uit. ,,Toen speelde mij al snel de gedachte, wat ik voor die mensen zou kunnen doen. Op social media had het buurtkastjes-initiatief al eens voor bij zien komen. Ik werd er al snel door gegrepen, omdat het toch een laagdrempelige manier is om hulp aan te kunnen bieden. Er heerst toch ook schaamte. Zeker in het begin van al die crises hoorde je Bennekommers zeggen: ‘In ons dorp komt armoede niet voor’.”

OOGKLEPPEN ,,Toen dacht ik al wel, dan heb je toch oogkleppen op, want armoede komt hier zeker ook voor. En vervolgens in een paar dagen tijd leidde het van het moment van realiseren (‘Er is ook hier armoede’) tot ‘hoe kan ik helpen’ al snel tot het buurtkastje. De eerste twee weken was het nog wat onwennig en onbekend, werd er nog niet al te veel gebruik van gemaakt, maar na een bericht op Facebook veranderde dat al snel. Ik kreeg ook al bericht van Malkander, die ook Bennekommers in hun bestand hadden die in de problemen zitten, op welke manier wij elkaar de hand zouden kunnen reiken. En de firma Van de Scheur Kantoormeubelen in Ede stelde mij zelfs gratis het kastje beschikbaar.” 

En dat ‘Bennekom’ betrokken is wordt direct bevestigd, als een mevrouw zich aan de deur meldt. ,,Ik heb de vrijdagse boodschappen weer gedaan en hier heb je een paar dingen voor het buurtkastje.”

SINTERKLAAS ,,Er wordt echt meegeleefd”, zegt Margreet. ,,In de afgelopen Sinterklaasperiode bijvoorbeeld, kreeg ik een berichtje van een moeder, dat haar kindje op school moest zeggen, dat ze alleen maar een chocoladeletter in haar schoen had gehad, terwijl klasgenootjes grote dozen Duplo of Lego als cadeautjes noemden. Dat is natuurlijk pijnlijk en schrijnend. ‘Een trigger’ voor mij was ook, dat tijdens de Sinterklaasintocht Sinterklaas vanaf het podium riep, ‘Iedereen mag de schoen zetten’. Dan staan er ook moeders die denken: ‘En nu?’ Dat deelde ik op Facebook en al snel kreeg ik berichtjes van verontruste moeders die ook spraken over het contrast dat zo groot werd. Ook dat werd door ‘Bennekom’ massaal opgepikt. Ik kreeg zelfs zoveel, dat ik ook nog aan de Speelgoedbank’ kon doneren. Ik werk nu ook samen met Stichting Armoedefonds (www.armoedefonds.nl), besluit Margreet.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie