Garbrich Baalbergen, Christopher Rigg, Matti de Jonge en Vera van de Berg (vlnr) hebben het gezellig in 'hun' Huiskamer.
Garbrich Baalbergen, Christopher Rigg, Matti de Jonge en Vera van de Berg (vlnr) hebben het gezellig in 'hun' Huiskamer. Dick Martens

De Huiskamer: Nieuw inloophuis in Bennekom

16 september 2022 om 15:04 Maatschappelijk

BENNEKOM ,,Het begint al echt op een huiskamer te lijken”, dat zijn de eerste woorden van Matti de Jonge als zij met een mooie glimlach, samen met Vera van den Berg de bijzaal van de Bennekomse Ichtuskerk binnenstapt. Het duo nam het initiatief om het nieuwe inloophuis in Bennekom ‘handen en voeten’ te gaan geven. De naam, De Huiskamer, die zij eraan koppelden geeft direct de beoogde doelstelling weer.

door Dick Martens

,,Vlak voor de zomer kregen we groen licht dat we hierin konden en vanaf dat moment zijn we begonnen. Eerst met denken: ‘Hoe krijgen we het hier gezellig’, maar al snel waren we het erover eens, door een huiskamergevoel te creëren. En wij durven nu al te zeggen, dat dat aardig is gelukt.”

Voor de coronatijd was er al wel een inloophuis in Bennekom, Beth Berèchem, een particulier initiatief. Maar die is inmiddels gesloten, omdat dat pand verkocht werd. ,,En toen zij wij, als interkerkelijke werkgroep, vooral ook omdat het initiatief dan ook breed zou worden gedragen, kerken gaan benaderen voor een pand. En zo zijn we hier terecht gekomen. Het is dus niet de voortzetting van Beth Berèchem, maar echt een nieuw initiatief. Een prima plek, een mooie zaal, er is ruimte en heeft een aparte ingang. Een mooi begin. We mogen.” 

Er is in en rondom De Huiskamer ook een ruilwinkel en niet zonder reden. ,,Dat maakt het binnenlopen ook laagdrempelig en nodigt misschien ook uit tot het maken van een praatje of het aansluiten bij een groepje dat hier ‘gewoon’ zit te praten, te handwerken of een spelletje doet. Een plek waar je je op je gemak voelt, een soort buurthuis. Dat is hier dus allemaal mogelijk. En voor iedereen, jong (‘er is ook kinderspeelgoed’) en oud, man en vrouw, gelovig of niet gelovig. Het is missionair, we willen er zijn voor iedereen die er behoefte aan heeft. We hebben ook kinderkleding, alles is schoon. De kledingwinkel komt in de gang. In de kamer staat een boekenkast, waar boeken kunnen worden geruild. Geld is er niet in het spel, als vorm van barmhartigheid is het de bedoeling om dingen met elkaar te delen, te ruilen.”

Die bevestiging komt ook nog eens als Garbrich Baalbergen, predikant van de Brinkstraatkerk en ook lid van de werkgroep, zich bij het gezelschap voegt. ,,We willen De Huiskamer van en voor Bennekom zijn. Maar we kunnen ons ook voorstellen, dat er bijvoorbeeld behoefte is om vragen te beantwoorden. Om er nog meer ruchtbaarheid aan te geven gaan we ook posters ophangen en folders verspreiden. Op 21 september (19.30 tot 20.30 uur, adres: Korenlaan 20) is de officiële opening door wethouder Leon Meijer.” 

En dat er behoefte is aan ‘hun’ Huiskamer blijkt al snel. Spontaan stapt Christopher Rigg binnen. ,,Ik zag de deur openstaan en dacht ik ga eens kijken. Ik woon hier vlakbij.” Direct wordt het gesprek aangegaan, koffie en koekjes erbij. ,,Dat is nu precies wat de bedoeling is”, glundert het trio initiatiefnemers. ,,Spontaan en voor iedereen. Zo moet het gaan uitgroeien tot een mooie Bennekomse ontmoetingsplek.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie