COV-Bennekom zingt Messiah onder leiding van Dick Meijer
COV-Bennekom zingt Messiah onder leiding van Dick Meijer Evelien Klein

COV Bennekom brengt overtuigende ‘Messiah’

18 november 2023 om 12:31 Lokaal Deel je nieuws

BENNEKOM - 26 jaar heeft Bennekom moeten wachten op een nieuwe uitvoering van Händels oratorium ‘Messiah’ door COV Bennekom. Afgelopen zaterdag was het zover. In een afgeladen Brinkstraatkerk brachten de Christelijke Oratorium Vereniging, onder leiding van Dick Meijer, het Nederlands Begeleidingsorkest en vier uitstekende solisten Händels meesterwerk voor het voetlicht. 

HOOGGESPANNEN VERWACHTINGEN De verwachtingen waren hooggespannen. Het stuk mag onder zangers en luisteraars een klassieker zijn, de uitvoering ervan is beslist geen sinecure. Alleen al een complete uitvoering van de ‘Messiah’ neemt tweeënhalf uur in beslag. Veel koren kiezen ervoor een aantal minder relevante passages te schrappen. Het voordeel is een kortere spanningsboog en meer vaart in het verhaal. Ook COV Bennekom koos voor deze aanpak, waarbij de coupures overigens secuur in het programmaboekje werden aangegeven. Het resultaat was een bevlogen vertolking. 

SPONTAAN APPLAUS Vooral in de snellere passages klonk het koor trefzeker en zelfbewust, waarbij de sopranen uitblonken in lenigheid en transparantie. De mannenstemmen waren aan het begin wat weifelend, maar revancheerden zich gaandeweg het eerste deel voor de pauze. In het koorstuk ‘He trusted in God’ stegen de heren boven zichzelf uit en lieten horen wat ze vocaal in huis hadden. Het koor als geheel klonk het meest overtuigend in het overbekende ‘Hallelujah!’, dat aan het publiek een terecht applaus ontlokte. 

VERSTILLING EN DRAMATIEK Naast het koor werkten vier voortreffelijke solisten mee. Tenor Fabian Strotmann zorgde direct na de Ouverture voor een verstilde sfeer met de beginwoorden ‘Comfort ye, my people’. De jonge altus Daniël Elgersma kreeg de zaal aan zijn voeten met een haast dramatische uitvoering van de aria ‘He was despised’. Sopraan Margreet Rietveld gaf vervolgens een gewetensvolle vertolking van de beroemde aria ‘I know that my Redeemer liveth’. Bas Patrick Pranger tot slot liet samen met een van de trompettisten de kerkruimte resoneren met de machtige aria ‘The trumpet shall sound’. Het zorgde voor een mooie opbouw naar de climax van ‘Messiah’, het koorstuk ‘Worthy is the Lamb’ en het afsluitende ‘Amen’. Met lange lijnen onderstreepten koor en orkest de messiaanse boodschap van heil en verlossing. 

Het leverde een lang en stormachtig applaus op met staande ovaties. COV Bennekom kan terugkijken op een geslaagde uitvoering en mag trots zijn op het behaalde resultaat. Hopelijk zal het niet opnieuw een kwart eeuw duren, voordat Händels ‘Messiah’ weer eens op de lessenaars staat. 

Jan-Willem van Ree

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie