Concert Kabinetorgel Oude Kerk Bennekom

12 maart 2022 om 17:01 Lokaal Deel je nieuws

Concert in de Oude of St Alexanderkerk te Bennekom      

Op zaterdagmiddag 19 maart a.s., speelt Reitze Smits op het Onderhorst kabinetorgel, samen met barokvioliste Mariëtte Holtrop. Op het programma staan werken van Heinrich Schmelzer, Johann Jakob Froberger, Isabella Leonarda, Georg Muffat, Evaristo Felice Dall’Abaco en Johann Sebastian Bach. Reitze Smits (1956) studeerde orgel, improvisatie en compositie, muziekwetenschappen en klavecimbel. Hij was vele jaren cantor-organist van de Grote of Sint-Maartenskerk in Zaltbommel. De interpretatie van barokmuziek en vooral de fascinatie voor de muziek van Bach, bepaalden jarenlang zijn belangstelling. Op internationale concoursen in Brugge, Toulouse en Nijmegen won hij daarmee prijzen. Met zijn barokensemble Concerto Strumentale trad hij op in belangrijke festivals. Zijn spel is te zien en te beluisteren op allofbach.com. Hij speelde concerten in de meeste Europese landen en gaf cursussen in o.m. Toulouse, Haarlem, Brno, Oundle en op Mallorca. Diverse orgelbewerkingen en eigen composities verschenen in druk. In 2010 ontving hij de Sweelinckprijs voor zijn verdiensten voor de orgelcultuur.

Mariëtte Holtrop heeft zich na haar solo-examen viool gespecialiseerd in het bespelen van de barokviool bij Sigiswald Kuijken. Sindsdien speelde zij in vele barokorkesten in binnen- en buitenland met dirigenten als P.Herreweghe, G.Leonhardt, R.Jacobs, W.Christie en vele anderen. Als solist en (gast-) concertmeester heeft zij met diverse ensembles en orkesten opgetreden in Europa, Israël en New York. (o.a. Orquestra Reial de Valencia, De Nederlandse Opera, Capilla Reial de Madrid, Currende, Utrechts Barokconsort). Zij was van 1991 tot 2012 vaste concertmeester, mede-oprichter van en -artistiek verantwoordelijk voor Concerto d’Amsterdam.
Momenteel speelt zij regelmatig kamermuziek. Als concertmeester is zij verbonden aan Accademia Amsterdam, Camerata da Fusignano en bij vele Bachcantate-uitvoeringen. Mariette Holtrop geeft regelmatig cursussen en coacht verschillende orkesten en ensembles, waaronder het semi-professionele barokstrijkorkest Sarabanda. Van harte uitgenodigd voor dit unieke concert, aanvang 16.00 uur. De toegang is vrij en bij de uitgang is er een collecte.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie