Galeriehoudster Bénédicta van Wijk (links) en Barbara ten Kate, vrijwilligster, genieten van de kunst in Galerie Bonaventura.
Galeriehoudster Bénédicta van Wijk (links) en Barbara ten Kate, vrijwilligster, genieten van de kunst in Galerie Bonaventura. Dick Martens

Bénédicta van Wijk nog heel blij met Galerie Bonaventura: ‘Het gaat boven verwachting goed’

15 september 2023 om 09:24 Kunst

BENNEKOM ,,Galerie Bonaventura is weer terug”, jubelde Bénédicta van Wijk-Akpaca eind januari 2023, nadat ze de mogelijkheid had aangegrepen om haar galerie weer te kunnen vestigen in de Bennekomse Dorpsstraat. Op nummer 11 volgde vervolgens op 1 april de officiële en feestelijke opening. Nu, ruim een half jaar later, kijkt Bénédicta tevreden terug, maar zeker ook met vertrouwen naar de toekomst. 

door Dick Martens

,,Het gaat boven verwachting goed”, opent Bénédicta al direct bij binnenkomst het gesprek. Haar kenmerkende brede lach spreekt ook boekdelen. De koffie wordt geserveerd en gezeten aan een fraaie glazen tafel, omringd door diverse en vooral kleurrijke schilderijen steekt ze van wal. ,,Nee, dat er al direct zoveel mensen zouden komen kijken, dat had ik niet verwacht. We zitten nu al op ruim 5.000 bezoekers. En allemaal heel enthousiast, over de inrichting, over de variatie aan kunst en kunstwerken en dat een dergelijke galerie er in Bennekom is. En er worden ook echt veel werken verkocht.” 

‘KAMPIOENEN’

In Galerie Bonaventura exposeert een grote diversiteit aan kunstenaars. ,,Er hangen werken van een mevrouw van 84, die echt heel veel werk al heeft verkocht, maar er exposeert ook een meisje van 15 jaar. Voor haar werken is ook enorm veel belangstelling, zij zijn echt ‘de kampioenen’ hier. Heel veel kunstenaars benaderen mij om hier te mogen exposeren.”

De collectie van de jongeling bestaat uit onder andere geschilderde bloemen, maar ook de Oude Kerk van Bennekom. ,,De natuur is de inspiratie voor die mevrouw van 84. De hemel, de lucht en ook een prachtig schilderij met zonnebloemen.” En dat juist dat schilderij in het oog springt wordt direct duidelijk. 

‘KOMT U BINNEN!’

Een ouder echtpaar, met de handen vol boodschappen, kijkt bij de ingang naar het schilderij. Binnenkomen lijkt ‘een brug te ver’, maar die denkbeeldige drempel wordt direct door Bénédicta weggenomen. ,,Komt u binnen!” Door het aanstekelijk enthousiasme staat het tweetal vervolgens ‘voor de zonnebloemen’. Vanuit diverse posities wordt er gekeken. ,,Echt mooi”, is de tevreden conclusie. ,,Die zal bij ons ook niet misstaan. Wij gaan zeker terugkomen.” 

VERRIJKING VOOR BENNEKOM

De galerie floreert ook mede dankzij de inzet van een tiental gepensioneerde vrouwelijke vrijwilligers die Bénédicta helpen. ,,Een aantal van hen is zelf ook kunstenaar, maar ze zijn allemaal ook kunstliefhebbers. Zij zijn in de galerie als ik aan mijn eigen kunstwerken werk, ontvangen mensen en verzorgen de pr. Ook als ik bijvoorbeeld bedrijfsborrels of verjaardagen hier organiseer, want dat kan ook, helpen ze mij.” 

En ook nu wil het toeval dat Barbara ten Kate de galerie binnen komt. ,,Zij is een van onze vrijwilligers, ook kunstenares. Haar werken hangen nu ook hier”, zegt Bénédicta. ,,Het is een geweldige galerie”, opent mevrouw Ten Kate. ,,Ik word hier zelf ook heel gelukkig van. Het is echt een verrijking voor Bennekom.” Een uitspraak, die Bénédicta weer doet stralen. 

Info: www.galerie-bonaventura.nl 

Dick Martens
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie