Hjalmar de Kort is trots, dat de illustraties van zijn vader, Kees de Kort, in de Oude Kerk tentoongesteld worden.
Hjalmar de Kort is trots, dat de illustraties van zijn vader, Kees de Kort, in de Oude Kerk tentoongesteld worden. Dick Martens

Expositie van afbeeldingen van Kees de Kort in Oude Kerk Bennekom: ‘Wat de Bijbel ons vertelt’

10 augustus 2023 om 07:00 Kunst

BENNEKOM Er heerst deze dinsdagmiddag weer volop bedrijvigheid in de Oude Kerk in Bennekom. Door de leden van de expositiecommissie worden de wanden en nissen ‘opgesierd’ met illustraties van de Bergense kunstenaar Kees de Kort, die hij maakte voor de Kijkbijbel. Dit tot groot genoegen van zijn zoon, Hjalmar de Kort, evenals zijn vader kunstenaar. Kees de Kort werd geboren op 2 december 1934 in Nijkerk. Hij overleed op 19 augustus in Bergen (NH). Tussen het inrichten van de expositie door neemt Hjalmar ruim de tijd om over zijn vader te vertellen en hoe mooi hij het vindt om zijn werken in Bennekom tentoon te mogen stellen.

door Dick Martens

,,In de Kijkbijbel zijn de 28 Bijbelverhalen opgenomen. Het Nederlands Bijbel Genootschap (NBG) gaf die eerder uit als de serie ‘Wat de Bijbel ons vertelt’. In losse delen”, licht Hjalmar (60) toe. ,,Ze waren bestemd voor kinderen met een verstandelijke beperking. Dat hij daarmee wereldberoemd zou worden had hij niet kunnen voorzien, maar uiteindelijk groeiden generaties op met ‘zijn’ Kijkbijbel. De hier in de kerk getoonde illustraties maakte hij al in de jaren 70. Ik ben er dus mee opgegroeid. Mijn broer Michiel en ik tekenden in die tijd als kinderen al veel en mijn vader ontwikkelde zijn unieke stijl door ons daarbij te observeren. De tekeningen in de Kijkbijbel hebben daarom ook iets speciaals.” 

GEZICHTSUITDRUKKINGEN

De inmiddels wereldberoemde illustraties laten vooral de mensen zien, hun gezichtsuitdrukkingen en de gebaren die ze maken. Ze zijn in rustige vlakken opgezet, in afwisselende en felle kleuren. ,,Zijn werk, liet hij meermaals weten, was geïnspireerd door de Bijbel,” vervolgt Hjalmar ,,Er gebeurt van alles in de Bijbel, zaken die we ook heden ten dage nog meemaken: oorlog, honger, ziekte, onderdrukking, slavernij. Maar ook vriendschap, troost en dat niets ons kan scheiden van de liefde van God.” 

OOK VOOR KINDEREN

De tentoonstelling in de Oude Kerk is zeker niet alleen voor volwassenen. In deze expositie worden uit zes Bijbelverhalen, twee uit het Oude en vier uit het Nieuwe Testament, enkele illustraties getoond. Daarmee worden zeker ook kinderen onderling en hun ouders of grootouders uitgedaagd. De illustraties hangen dan ook bewust op de ooghoogte van kinderen. Ook is er aandacht voor Kees de Kort als kunstenaar en de enorme verspreiding van ‘Wat de Bijbel ons vertelt’. ,,Die werd uitgegeven in bijna 100 talen. Dat maakt ook mij nog steeds bijzonder trots.” 

PAUS FRANCISCUS

De Kort senior was misschien wel het meest trots op een van zijn laatste opdrachten. ,,Die kwam vanuit het Vaticaan. Een geweldige eer vond hij dat. Met mijn broer en mijn vader hebben we daar ook paus Franciscus de hand mogen schudden. Het maakte diepe indruk. Ik hoop, dat ook veel bezoekers van deze expositie, jong en oud, onder de indruk gaan raken.” 

De expositie is te zien tot en met 28 oktober. De Oude Kerk is geopend op vrijdag en zaterdag van 11.00 tot 16.00 uur en op woensdag van 13.30 tot 16.00 uur. Meer info: www.expooudekerk.nl 

Dick Martens
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie