Tijdens de expositie ‘Het Hooglied verbeeld’, zijn in de Oude Kerk werken te zien van Jackie Howard en Feico Hajonides.
Tijdens de expositie ‘Het Hooglied verbeeld’, zijn in de Oude Kerk werken te zien van Jackie Howard en Feico Hajonides. Dick Martens

Expositie over Het Hooglied in Oude Kerk Bennekom: ‘Het lied der liederen’

26 april 2023 om 18:27 Kunst

BENNEKOM Exposities in de Oude of Sint-Alexanderkerk in het centrum van Bennekom zijn inmiddels een mooie traditie geworden. Onder het motto ‘Kunst in de Kerk’ slaagt de expositiecommissie er telkens weer in om via een bijzonder thema kunst te laten zien die raakvlakken heeft met kerk, geloof en samenleving. Met ‘Het Hooglied verbeeld’, waarbij werken te zien zijn van Jackie Howard (1957) en Feico Hajonides (1959), wordt daar weer een nieuwe dimensie aan toegevoegd.

Tot en met 29 juli 2023 is de expositie rondom het Bijbelboek Hooglied te zien. Op deze dinsdagmiddag voorafgaand aan de opening, die afgelopen zaterdag plaatsvond, zijn de kunstenaars nog druk bezig met het ophangen en plaatsen van ‘hun’ werken. Lichtinval, schaduw en kleur spelen daarbij een prominente rol. Toch maken zij even tijd om te praten over hun passies en hoe bijzonder zij het vinden om hun werken ‘op deze prachtige locatie’ te kunnen en mogen exposeren. 

VERLANGEN EN VERWACHTING

,,Wij hebben beiden vanuit onze persoonlijke beleving het Hooglied op een unieke wijze verbeeld”, legt Howard, die in 2018 ook al eens in de Oude Kerk exposeerde, uit. ,,Het verlangen en de verwachting die door heel het Hooglied heen voelbaar zijn, krijgen vorm door het boetseren met vliezen en vezels totdat de kleuren bloeien en overvloeien.”

Het Hooglied inspireerde Feico Hajonides die reeds 30 jaar als beeldhouwer en bronsgieter werkt, tot het maken van bronzen beelden. ,,Toch ‘klopte’ het Hooglied nog niet zo lang geleden bij mij aan. Maar ‘het lied der liederen’ trof mij bij de eerste ontmoeting direct in mijn hart. Ik besloot om diverse ‘Hoogliedbeelden’ te maken en in brons uit te gieten. De luchtige vezels van de doeken en het stoere, aardse brons van de beelden vullen elkaar wonderwel aan.”

INSPIRATIEBRON

Het boek Hooglied heet in de Hebreeuwse bijbel Sjir Hashirim: het lied der liederen, en wordt in de synagoge voorgelezen op Pèsach, het joodse paasfeest. Deze bundel liederen is geschreven in lyrische taal, liefelijk en rustig maar ook hartstochtelijk en uitbundig. Deze bijzondere liefdeslyriek is al eeuwenlang een inspiratiebron voor dichters, musici en kunstenaars, zoals nu te zien is in de Oude Kerk.

Zaterdag werd de expositie officieel geopend. In een goed bezette Oude Kerk sprak dominee Jan Heine over het Hooglied. Ook beide kunstenaars vertelden over hun tentoongestelde werken en over het ontstaan van hun werk over het Hooglied. Ook werden de bezoekers getrakteerd op een fraaie muzikale omlijsting die werd verzorgd door Marja Hulsbergen die de dwarsfluit bespeelde en Sjoerd Meijer op het kabinetorgel. Zij speelden twee delen uit de Sonate in g. klein van Georg Friedrich Händel

De expositie is geopend op vrijdag en zaterdag van 11.00 tot 16.00 uur. Meer informatie is te vinden op de website: www.expooudekerk.nl 

Dick Martens
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie