Flora Vallenduuk van Atria en Hans Rueb, achterneef van Gra Rueb, openden de tentoonstelling en poseerden naast het 'verdwenen' beeld: 'De Nederlandse Vrouw'.
Flora Vallenduuk van Atria en Hans Rueb, achterneef van Gra Rueb, openden de tentoonstelling en poseerden naast het 'verdwenen' beeld: 'De Nederlandse Vrouw'. Dick Martens

Verdwenen beeld ‘De Nederlandse Vrouw’ weer even terug in Bennekom (update: het beeld blijft in Bennekom t/m 31 januari 2024!)

18 oktober 2023 om 14:37 Historie

BENNEKOM Bij de Born in het Bennekomse bos stond het beeld ‘De Nederlandse Vrouw’ op een sokkel, maar het is daar op een gegeven moment verdwenen. De sokkel staat er nog en de tekst daarop luidt: ‘Wij leerden fier rechtop te staan’ en daaronder ‘Aan Elisabeth Ribbius Peletier, April 1951’. Maar het beeld is teruggevonden en tijdelijk te zien in het Kijk en Luistermuseum.

door Dick Martens

,,Dankzij het speurwerk van onze historicus Kees Heitink kan ik nu uitroepen: we hebben het gevonden”, aldus HVOB-voorzitter Bert Mulder bij de onthulling in het Kijk en Luistermuseum. Het beeld van Gra Rueb werd teruggevonden bij Atria, Kennisinstituut voor Emancipatie en Vrouwengeschiedenis in Amsterdam. ,,Na goed overleg is het beeld nu tot 31 januari 2024 hier te zien.” 

OPENING

Bijzonder was de aanwezigheid van een delegatie van Atria, familieleden van Gra Rueb en leden van Rode Vrouwen en de Edese PvdA-afdeling. De opening van de tentoonstelling werd verricht door Flora Vallenduuk van Atria en Hans Rueb, achterneef van Gra Rueb. Vervolgens gaf Kees Heitink een toelichting op het ontstaan en de betekenis van het kunstwerk en de tekst op de sokkel: ‘Wij leerden fier rechtop te staan’, fragment uit de liedtekst ‘Der Vrouwen Weg’ van Henriëtte Roland Holst-van der Schalk. 

Rond het beeld, dat op een tijdelijke sokkel is geplaatst, toont de expositie vele historische documenten en foto’s van gebouw De Born, oprichtster Liesbeth Ribbius Peletier en de kunstenares. Interessant is een vitrine vol herinneringen aan beeldhouwster Gra Rueb, dankzij de medewerking van achterneef Hans Rueb, die uitvoerig onderzoek verrichtte naar zijn oudtante. Alle kennis vervatte hij in zijn boek ‘Gra Rueb, meer dan een beeldhouweres’. Tijdens de Nacht van de Geschiedenis, zaterdag 28 oktober, zal er een lezing worden gegeven over de rol en de betekenis van De Born en zal er aandacht zijn voor Gra Rueb.

Dick Martens
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie