In eendrachtige samenwerking onthullen wethouder Peter de Pater (links) en Bert Lever (HVOB) de nieuwe grafsteen.
In eendrachtige samenwerking onthullen wethouder Peter de Pater (links) en Bert Lever (HVOB) de nieuwe grafsteen. HVOB Bennekom

Graf Henriëtte de Beaufort is gered: Nieuwe grafsteen voor Bennekomse schrijfster

Historie

BENNEKOM Op de Bennekomse begraafplaats is het graf van schrijfster Henriëtte de Beaufort, die 26 jaar in de villa Beukenhof aan de Bovenweg woonde, weer voorzien van een grafsteen. Door een initiatief van vooral Bert Lever van de Historische Vereniging Oud-Bennekom en in samenwerking met de gemeente Ede en Buddingh Natuursteen Veenendaal is het graf gered van ruiming en gedekt met een replica van de oude steen die inmiddels was vernietigd. Bert Lever en wethouder Peter de Pater onthulden in eendrachtige samenwerking de nieuwe grafsteen. 

door Dick Martens

Voorafgaand aan de onthulling werd er in het gebouw van de Vrijzinnigen Bennekom, voorheen Nederlandse Protestanten Bond (NPB), door Bert Lever, Roos van Doorn voorganger van Vrijzinnigen Bennekom en Ton van der Wouden gesproken over Henriëtte de Beaufort. Bert Lever belichtte haar leven en de relatie met Bennekom. Roos van Doorn gaf tekst en uitleg over ‘Prediker 3:19’, de tekst op het graf en Ton van der Wouden belichtte de ‘Henriette de Beaufort literatuurprijs, die elke drie jaar en sinds 1986 wordt uitgereikt voor een bekroonde literair-historische biografie of autobiografie. Laatstelijk aan Mirjam van Hengel voor haar boek ‘Een knipperend ogenblik, portret van Remco Campert’.

,,Door de onvermoeibare inzet van Bert Lever, lid van de HVOB-werkgroep Begraafplaats, werd de gemeente Ede overtuigd dat het graf de status van funerair en historisch monument verdient”, licht Bert Mulder, voorzitter van HVOB, nader toe. ,,En ook Buddingh Natuursteen die de kosten van de nieuwe steen geheel voor zijn rekening nam, verdient onze waardering.” 

Jonkvrouw Agathe Henriëtte Maria Laman Trip - de Beaufort (1890-1982) was schrijfster van historische romans en biografieën, maar bovenal een sociaal betrokken vrouw die zich inzette voor kwetsbare of bedreigde medemensen. ,,Ze bekleedde tal van maatschappelijke functies en stond landelijk en internationaal in hoog aanzien”, legt Bert Lever uit. ,,Ze trouwde in 1914 met Jhr. mr. Herman Laman Trip. Het paar bleef kinderloos. Ze stichtten, beiden dol op kinderen, in 1924 in Oberstdorf het sanatorium Hohes Licht, waar wel 4000 kinderen hebben  verbleven.” 

Nadat Herman in 1928 overleed, was Henriëtte veel meer in Oberstdorf, waar de Duitse directrice Elisabeth (Li) Dabelstein haar beste vriendin werd. Na 1933 brachten ze er ook Joodse kinderen onder die met valse papieren naar Zwitserland werden geleid. Na de oorlog kwamen de vrouwen naar Nederland, waar ze beiden tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau werden benoemd. Henriëtte werd later nog bevorderd tot Officier, mede vanwege haar literaire werk. 

Wethouder De Pater gaf bij de onthulling nog aan. ,,Wij hebben van het Bennekomse initiatief geleerd dat ook funerair erfgoed met een verhaal verdient te worden behouden en verzorgd. De gemeente Ede garandeert voor de komende 50 jaar het onderhoud van het graf.”

advertentie
Afbeelding
Feest voor Americana fans bij Live Stage Marnix 31 jan, 07:15
Logo
Afbeelding
Gouden handjes Gertjan Meerkerk bezorgen DVO zege 29 jan, 09:05
Logo
Afbeelding
Vier op een rij voor Bennekom 28 jan, 21:13
Afbeelding
Jan van Eck plaatste 1468 'Bennekomse plaatjes' op Instagram: 'Bennekom is echt zo prachtig' 27 jan, 13:54
Afbeelding
Politie Ede zoekt zwarte sporttas en vraagt hulp inwoners Bennekom 26 jan, 18:07
Afbeelding
Galerie Bonaventura is terug in Bennekom: 'Het was nu of nooit' 26 jan, 13:46
Afbeelding
'Ooglidcorrectie spannend? Na afloop vindt eigenlijk iedereen dat het 100 procent is meegevallen' 25 jan, 16:55
advertentie