Dik Poot schonk de Historische Vereniging Oud Bennekom zijn unieke verzameling 'Bennekomse' ansichtkaarten en foto's.
Dik Poot schonk de Historische Vereniging Oud Bennekom zijn unieke verzameling 'Bennekomse' ansichtkaarten en foto's. Dick Martens

Dik Poot schenkt HVOB unieke collectie: ‘Verzamelen zit in mijn bloed’

18 september 2022 om 14:23 Historie

BENNEKOM De zon staat weer eens hoog aan de hemel. Door het dorpscentrum van Bennekom fietst Dik Poot (85), geruit overhemd en korte broek, een route die hij in zijn werkbare leven als postbode meer dan 40 jaar fietste. Hij slaat vanuit de Dorpsstraat rechtsaf naar de Kerkstraat. Bij nummer 1 stalt hij zijn fiets, haalt een plastic tas uit zijn fietstas, wandelt het Kijk en Luistermuseum binnen en bestijgt de steile trap naar het Documentatiecentrum van de Historische Vereniging Oud-Bennekom (HVOB). Diezelfde route legde hij ook medio juni al eens af, met aanmerkelijk meer ‘bagage’, namelijk zijn unieke verzameling ansichtkaarten en foto’s met Bennekom als onderwerp. Nu komt hij nog wat boeken brengen waarin ook nog veel Bennekoms fotomateriaal te vinden is.

door Dick Martens

Mijnheer Poot wordt allerhartelijkst ontvangen door Marijke de Vos van het Documentatiecentrum HVOB. ,,Nog meer materiaal? Heel fijn, daar zijn we weer blij mee.” Poot ‘tovert’ de boeken ‘Wielen naar Wageningen’, een boek over ‘Bello’ de stoomtram van Ede naar Wageningen en een Gemeenteatlas tevoorschijn. De Bennekommer schonk de vereniging zijn collectie, een collectie die ‘in heel wat jaren’ werd opgebouwd en bij elkaar werd gezocht. 

,,Ik maakte zelf foto’s van huizen en plekjes in Bennekom, maar verzamelde daarnaast een grote hoeveelheid ansichtkaarten met Bennekom als onderwerp. Maar ik ben inmiddels 85 en wilde mijn verzameling kwijt, ik heb ervan genoten, maar ben blij dat ik de vereniging er blij mee kon maken. Ik was een verwoed verzamelaar, begon daar ruim 60 jaar geleden mee, dan liep ik vaak ook samen met mijn vrouw, door het hele land markten en verzamelbeurzen af om de collectie aan te vullen. Die kaarten rubriceerde ik dan in mappen.” Het zijn er maar liefst 16. ,,Honderden ansichtkaarten”, legt De Vos uit. ,,Gesorteerd op straat. Als postbode kende Dik Bennekom op zijn duimpje.”

Dat bewijs wordt direct geleverd. Feilloos worden huizen, straatnamen, huisnummers en de bewoners opgelepeld. Van vele jaren geleden, van huizen die er al lang niet meer staan. Naast het verzamelen van ansichtkaarten van Bennekom, ontstond er nog een bijzondere verzameling. De krasse oud-postbode (‘van 9 februari 1959 tot december 1995) fotografeerde ook Bennekomse huizen die op de nominatie stonden om afgebroken te worden. Die foto’s werden keurig op straatnaam gesorteerd en bewaard. 

Maar het bleef niet bij ‘de Bennekomse verzameling’. In de loop der jaren kwamen er nog ‘een paar’ verzamelingen bij. ,,Postzegels, munten en boeken en foto’s van motoren. Het verzamelen zit gewoon in mijn bloed. Maar nu is het mooi geweest. Als ik er iemand voor weet, dan geef ik het weg, zoals nu mijn ansichtkaarten en foto’s.” De Vos: ,,En wij zijn er bijzonder blij mee. Daarnaast is Dik ook nog altijd een vraagbaak voor ons. Daar hopen we nog lang gebruik van te kunnen maken.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie