Een van de bijzondere kapitelen in de Oude Kerk. Hierop worden bouwlieden getoond, die cement aanvoeren en metselen.
Een van de bijzondere kapitelen in de Oude Kerk. Hierop worden bouwlieden getoond, die cement aanvoeren en metselen. Dick Martens

HVOB ‘opent deuren’ van Bennekomse monumenten: ‘Als monumenten konden spreken’

7 september 2023 om 07:17 Evenementen

BENNEKOM De Historische Vereniging Oud-Bennekom (HVOB) zet zaterdag 9 september de deuren van diverse Bennekomse monumenten open. Met als thema: ‘Als monumenten konden spreken’, geven gidsen in de Oude Kerk in de Dorpsstraat en langs drie wandelroutes, van 10.00 tot 17.00 uur, deskundige toelichting bij tal van monumentale details. Op diverse plekken laten bewoners ‘hun monumenten spreken’. Er zijn papieren en digitale routebeschrijvingen om ook op eigen gelegenheid te lopen. Van 10.00 tot 17.00 uur is de Oude Kerk in de Dorpsstraat het informatie- en vertrekpunt voor alle activiteiten. Jan Roodzant, lid van HVOB, geeft alvast een toelichting over wat de deelnemers zoal kunnen verwachten.

door Dick Martens

,,Wij hebben met name dat landelijke aspect, Als monumenten konden spreken, ‘Bennekomse’ handen en voeten gegeven”, legt Roodzant uit. ,,Daarbij hebben wij ons de vraag gesteld: Wat kunnen wij de Bennekommers bieden wat in relatie tot dat thema interessant is? Dat is uitgemond in een drietal dorpswandelingen die in de Oude Kerk beginnen. Daar wordt de deelnemers in eerste instantie een verhaal over een redelijk onbekend fenomeen verteld, namelijk de kapitelen in de kerk.” 

OPMERKELIJKE ORNAMENTEN

In de Oude Kerk bevindt zich een serie van opmerkelijke kraagstenen en kapitelen. Deze laatmiddeleeuwse ornamenten zijn als versiering aangebracht in de zijbeuken en in de pilaren. Bij de restauratie van de kerk in 2007 zijn deze kapitelen opnieuw zichtbaar gemaakt. ,,Het is een serie van zes in Bentheimer zandsteen uitgevoerde sculpturen die in 1542 aan de pilaren in de zijbeuken zijn aangebracht. Wat vertellen ons deze kapitelen en wat was de intentie van hun makers? We hebben dominee Jan Heine bereid gevonden om daar een drietal keren een verhaal over te houden, met als onderwerpen: Wat vertellen ons deze kapitelen en wat was de intentie van hun makers?”

Nadat het verhaal is verteld, kunnen de bezoekers zich aansluiten bij een wandeling van ongeveer een uur. ,,Dat kan in drie verschillende richtingen. Naar de Bovenweg, dus richting Wageningen, naar de Edeseweg, of richting de Veenderweg. Die wandelingen worden drie keer verzorgd. Als iemand bijvoorbeeld optimaal gebruik van de routes wil gaan maken, kan hij of zij aan drie verschillende rondleidingen deelnemen. Op alle wandelingen hebben we in de diverse monumentale panden mensen bereid gevonden om daar wat over te vertellen. Er zijn zelfs een aantal mensen die hun huizen ook daadwerkelijk openstellen om er binnen te kunnen kijken. Dat is dus onze link naar het thema ‘Als monumenten konden spreken’. Voor de mensen die op 9 september niet kunnen deelnemen hebben we een fraai boekje gemaakt. Die liggen bij de PLUS, Albert Heijn, de Bruna en bij Novita. Dan kunnen ze de routes op eigen gelegenheid gaan wandelen.”

Voor info: www.oudbennekom.nl.

Dick Martens
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie