Gerben Spies, lid van het Kernteam Duurzam Bennekom hoopt, dat er veel mensen duurzame voertuigen komen uitproberen.
Gerben Spies, lid van het Kernteam Duurzam Bennekom hoopt, dat er veel mensen duurzame voertuigen komen uitproberen. Dick Martens

Duurzame voertuigen uitproberen: ‘In Bennekom is eigenlijk alles te fietsen’

22 maart 2023 om 17:23 Duurzaamheid

BENNEKOM Altijd al een elektrische auto willen uitproberen? En wist je dat elke elektrische auto een automaat heeft? Of ben je misschien nieuwsgierig hoe je een deelauto van MyWheels opent zonder sleutel maar met een app? Hoe rijden de modernste elektrische fietsen? Hoe zien de elektrische huurbakfietsen van BAQME, waar er binnenkort zes van in Bennekom zijn, eruit? Allemaal vragen die op zaterdag 25 maart beantwoord kunnen gaan worden tijdens ‘de uitprobeerdag elektrische voertuigen’. Op de parkeerplaats bij de Brink kan dat van 10.00 tot 12.00 uur. Gerard van der Laan en Gerben Spies beiden lid van het Kernteam Duurzaam Bennekom geven tekst en uitleg.

Dit alles in het kader van de duurzaamheidscompetitie aan het begin van de 40 dagentijd. Voorgaande jaren kwamen thema’s voedselverspilling, afvalgebruik, energiebesparing en de circulaire economie al voorbij. Dit jaar is Duurzaam Bennekom aan de slag gegaan met het thema: mobiliteit. Nu halverwege de competitie komt er een grote ‘Uitprobeerdag’. ,,Ons motto is eigenlijk: In Bennekom is alles te fietsen”, klinkt het in koor. 

ROUTINE DOORBREKEN

,,Het is het bewust worden dat de stap naar elektrisch rijden echt vrij klein is”, aldus Van der Laan. ,,Weer wat drempeltjes wegnemen. We willen kijken of we Bennekommers die routine kunnen laten doorbreken. Kleine maar ook wat grotere afstanden kunnen vaak makkelijk op de elektrische fiets of speed-pedelec worden afgelegd. Het scheelt toch weer de nodige milieudruk.” Maar het gaat niet alleen over de uitstoot die het veroorzaakt. ,,Maar ook wat doet het met je fysieke- en mentale gezondheid”, vult Spies aan. ,,Hoe fijn is het om in de trein te zitten in plaats van in de file staan.”

DEELAUTO

Coen Hartman, van Hartman Tweewielers uit Bennekom komt met 6 elektrische fietsen, Mieke Bovenschen showt een MyWheels-auto en kan vertellen over deelmobiliteit en over de MyWheels-app. ,,Uiteraard is dat ook een elektrische auto, waarvan er inmiddels al een viertal in Bennekom staan. Ook zal het OnzeAuto-concept worden toegelicht. Het is het rijden in een elektrische auto zonder de lasten van een eigen auto. Je deelt de auto dan met buurtgenoten. Ook kan er met een speed-pedelec en een elektrische bakfiets worden gereden.” 

HUURBAKFIETS

De gemeente Ede zorgt dat de BAQME e-bakfietsen er zijn. ,,Dat in het verlengde van het feit, dat er in Bennekom acht huurbakfietsen komen, in buurten met gezinnen en kinderen. Zij sponseren het initiatief weliswaar, maar je moet ze dan nog wel huren, wel tegen een gereduceerd tarief. De achterliggende gedachte is onder andere, dat je niet meer met de auto richting Ede en weer teruggaat, met je kinderen of de boodschappen. Een derde van het verkeer op de Parklaan zijn mensen die alleen maar van Bennekom naar Ede of andersom gaan. Een afstandje waar je prima de bakfiets had kunnen pakken. We hopen, dat er veel mensen gaan komen en ze vervolgens overtuigd zijn, dat het anders moet en ook kan.”

Dick Martens
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie