Het Boertje
Het Boertje gertbudding.nl

Column Bennekoms Boertje: ‘Uit het dorp’

22 februari 2024 om 15:00 Column

BENNEKOM Niemand vraagt zich af of we een hele grote supermarkt die nu langzaam neergelaten wordt midden in het centrum van het dorp wel nodig hebben. Ook de gemeente niet, de bewaker van het algemeen belang. De wethouder en zijn ambtenaren liepen opvallend vrolijk rond op de infoavond in het Kerkheem, en verkochten het plan als was het door hen zelf bedacht.Het logo van de gemeente prijkt alvast prominent midden tussen dat van de ontwikkelaar en de projectleider op alle ontwerpen, impressies, mooi-weerplaatjes en noem maar op. Terwijl de supermarkt met een parkeergarage vanaf de Dorpstraat tot achter de oude kleuterschool door de eigenaar op 100.000 euro’s meer omzet per week is ontworpen. Goed voor 600 extra auto’s per week, die heen en weer door de Kerkstraat gaan en de Commandeursweg op moeten zien te komen. Plus nog 2 of 3 vrachtwagens per dag meer en in het weekend wat extra. Ook heen en weer. Intussen staan omwonenden en aanwonenden flink onder druk. Misschien bedenkt de wethouder nog een uitkoopregeling voor hen? Een beter idee zou zijn om de hele boel flink af te slanken. 

Weinig mensen weten dat vroeger, ik praat over 125 jaar geleden, toen de eerste ansichtkaarten met het Koepeltje er op en ‘Groete uit Bennekom’ verschenen, de gehele Hullenberg een Wandelpark was. Links aan het begin stonden drie boerderijtjes waarvan je er nog twee kunt zien, en verder was er niks aan huizen. Behalve dan ergens bovenop, bij de akkertjes, het huisje van Laurens. Links bovenaan werd ooit zand en grind gewonnen voor de bouw. Toen ik klein was, het was alweer bos, gingen we daar sleetje rijden. En vanuit de koepel, die nog 60 meter verderop richting Heelsumseweg stond, had je een machtig uitzicht de Vallei in. De koepel was, ook toen al, regelmatig toneel van baldadigheid. Dat is met het huidige exemplaar nog zo. Gelukkig vegen en boenen de mannen van de Stichting Koepel Bennekom de boel bij toerbeurt schoon. 

Uitkijkend naar het voorjaar broeden Arnold Holleman en Gert Jan Koster op mooie nieuwe vlaggen aan de palen in het dorp. Ik ben benieuwd!

De tram komt er aan, ik moet gaan stoppen…

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie