Het Boertje.
Het Boertje. gertbudding.nl

Column ‘In het dorp’

7 februari 2024 om 07:00 Column

BENNEKOM Laatst viel me op dat aan de Dikkenberg, langs het hele land van Peelen, tegenwoordig houten paaltjes staan met een draadje prikkeldraad. Van onder tot bovenaan, ook langs het stuk met een bosrand. 

De gedachte komt dan op dat het als eigenaar van de grond misschien ook gewenning nodig heeft, als een groep mensen zich presenteren als de werkgroep ‘Het Land van Peelen’, en van alles over jouw land vinden en bedenken. Terwijl het juist in de omgeving van de akkers steeds voller wordt. Manshoge dure hekken en nog steeds flinke nieuwbouw en verbouw. Op Haselweg 6 bijvoorbeeld komt vast geen sociale huur. In het dorp is de verbouw met appartementen van de oude modewinkel van Woudstra en daarvoor Dokter aangekondigd. Allemaal twee dagen voor het nieuwe jaar ingediend, dus wie weet blijkt ‘verbouw’ straks ineens ‘nieuwbouw’ te zijn. De dorpsvreemde ‘truc van de tandarts’ is pas per 1 januari 2024 niet meer mogelijk … Waar de eigen auto’s blijven van de toekomstige bewoners en bewoonsters staat er nog niet bij. Tel al die projectjes in het dorp op, en kan het niet anders of de openbare parkeerplaatsen in het centrum raken vol en winkelparkeerders komen in de knel. De wethouder, goedgemutst aanwezig op de Albert Heijn info-avond van vorige week, praat nergens over. Hij verkoopt de grootste parkeerplaats in het dorp én drie verdiepingen grond eronder, tot aan de Dorpsstraat toe, graag voor een euro. Een aardig stukje onder de prijs waarvoor de gemeente het ooit aankocht, denk je soms. 

Onder de indruk ben ik van de prachtige herinneringsbank voor Gerrit van de Kamp op het terrein van boerderij Hoekelum. Hij was een man om naar op te zien en heeft veelverdienste voor Bennekom. Op de rugleuning van de bank kun je lezen dat Gerrit op 11 mei 1940 geboren werd. Een dag waarop Duitsers door Bennekom liepen, en er druk geschoten werd door Nederlandse soldaten vanaf de Grebbeberg. Waarbij ook in Bennekom verschillende doden vielen. Na de oorlog vertrok hij van het verwoeste Wuustersgoed in de Halderbrink naar de boerderij die we nu allemaal graag kennen.

De tram komt er aan, ik moet gaan stoppen…

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie