Yogadocente Marjolein de Kwaasteniet demonstreert de zogenaamde 'balancerende kat'.
Yogadocente Marjolein de Kwaasteniet demonstreert de zogenaamde 'balancerende kat'. Collectie Marjolein de Kwaasteniet

Yoga-proeverij in Bennekom: ‘Activiteit en rust zijn vitale aspecten’

14 september 2023 om 14:29 Activiteiten

BENNEKOM Yoga. Iedereen kent de term, maar velen zijn nog altijd onwetend over de effecten van yoga en wat het met je doet of kan gaan doen. Wie kan je dat dan beter uit laten leggen dan yogadocenten en nog beter is om het zelf eens te komen ervaren. Die gedachte leefde ook bij een viertal Bennekomse yogadocenten, dus sloegen Marjolein de Kwaasteniet, Christine de Ridder, Annemieke Cuijpers en Sabine van Rooij, in de zomer van 2022 de handen ineen met het doel om samen voor de inwoners van Bennekom en omgeving een dagelijks aanbod van yogalessen te hebben. Omdat zij yoga in verschillende stijlen aanbieden organiseren zij de zogenaamde ‘proeverijen’. Op vrijdag 6 oktober staat de eerstvolgende weer op het programma. In de Broek-Akker (Hof van Sint Pieter 41 in Bennekom) is er inloop vanaf 18.30 uur en starten de drie sessies van een half uur om 18.45 uur. 

door Dick Martens

Vooruitlopend op de yoga-proeverij kunnen uw verslaggever en Marjolein de Kwaasteniet proeven van de door Christine de Ridder gemaakte vruchtenbowl. Een welkome en heerlijk frisse verrassing op deze tropische vrijdagmiddag in september. Marjolein en Christine kijken vervolgens alvast vooruit naar 6 oktober, waarbij ook al snel duidelijk wordt waarom yoga voor eenieder van belang kan zijn. 

RESPECT VOOR JE LICHAAM

,,Tijdens de proeverij bieden wij de mogelijkheid om van alle yogastijlen een stukje les te proeven”, legt Christine uit. ,,Lenig en ook jong hoef je niet te zijn om yoga te kunnen doen, omdat de oefeningen worden aangepast aan je mogelijkheden. Bij Yoga krijg je nieuwe handvatten om anders om te gaan met je gezondheid. Je leert respectvol met je lichaam omgaan. Bijvoorbeeld als je pols, knie, of rugklachten hebt, niet te forceren, het is een leerproces. Je leert binnen je grenzen te blijven en die ook te verkennen. Je oefent dus eigenlijk op die grens.”

ACTIVITEIT EN RUST IN BALANS

Activiteit en rust zijn twee vitale aspecten van het leven. ,,Yoga leert je balans te vinden tussen die twee”, vult Marjolein aan. ,,In rust krijg je antwoorden op je vragen. Meestal weet je, in je onderbewustzijn, de antwoorden al wel. Door onrust in je hoofd zie je de antwoorden echter vaak niet. Welke yoga je ook kiest, alle vormen van yoga hebben het effect dat je lichaam vitaler aanvoelt en dat je geest tot rust kan komen. Als er meer rust is in je hoofd, kan je je beter concentreren. Je wordt efficiënter in alles wat je doet.” 

DRIE SOORTEN YOGA

Er worden drie verschillende soorten yoga gegeven, door de docenten Christine, Annemieke en Sabine. ,,Het zijn drie yoga-stijlen, dus de deelnemers krijgen wel een brede kennismaking met yoga. Ons doel is om de deelnemers op weg te helpen in de zoektocht naar de yogales die het beste past. Zo kun je snel en zo optimaal mogelijk van de voordelen van yoga profiteren.” 

De proeverij is gratis en in de Broek-Akker zijn yogamatten aanwezig. Opgeven kan via de mail: yoganetwerkbennekom@gmail.com Voor meer informatie: www.yoganetwerkbennekom.nl 

Dick Martens
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie