Wim Voermans spreekt op 20 september in Bennekom.
Wim Voermans spreekt op 20 september in Bennekom. Roger Cremers/Lumen

Wim Voermans spreekt in Bennekom over Onze Constitutie

7 september 2023 om 13:08 Activiteiten

BENNEKOM Wim Voermans spreekt op 20 september bij de openingslezing van de Volksuniversiteit Wageningen. Hij spreekt over het thema ‘Waarom we allemaal zouden moeten weten wat er in onze Grondwet staat’. De openingslezing wordt gehouden in Bennekom.

Leids hoogleraar staats-en bestuursrecht en schrijver Wim Voermans opent het cursusjaar 23/24 van de Volksuniversiteit met een actuele presentatie over de Grondwet, die al 175 jaar de basis vormt onder het bestuur van ons land. ,,In deze politiek woelige tijd van transitie op vele vlakken is deze wet enorm belangrijk. Ze wordt te pas en te onpas aangehaald maar wat staat er nu precies in? Het ziet er naar uit dat na de verkiezingen er kamerbreed een grote wisseling van politici zal zijn. Voorkomen moet worden dat er naast minder politieke ervaring ook een tekort ontstaat aan kennis van de wetten bij de Kamerleden.” 

Wim Voermans is regelmatig te gast in talkshows van Buitenhof tot Op1 om vragen daarover te beantwoorden. Hij heeft de gave om dat helder, gepassioneerd en met humor te doen. Voor Voermans vormt de grondwet voor burgers een bron van vertrouwen, continuïteit en vooral van rechtsbescherming. Dit is de gelegenheid om hem persoonlijk te ontmoeten en vragen te stellen.

Dit jaar vindt de openingslezing plaats in Bennekom. De Volksuniversiteit heeft een regionale functie. Er worden veel locaties gebruikt verspreid over de regio Wageningen, Bennekom en Ede. Zo worden er sinds vorig jaar ook cursussen gegeven in Wijkcentrum de Kolk in Ede. Het jaarprogramma bestaat uit meer dan honderd activiteiten. De prijs wordt laag gehouden zodat deelname bereikbaar is voor velen. De talen zijn jaarlijks erg populair. Dertien talen op meerdere niveaus inclusief gebarentaal.

De Volksuniversiteit wil in alle categorieën van het programma inspelen op de actualiteit. Daarom zijn er onderwerpen zoals dierethiek en veehouderij, het groteske slavernijverleden van de VS, kunstmatige intelligentie en een kritische blik op de voedselindustrie. Maar ook de culturele, creatieve en praktische onderwerpen hebben veel interessant nieuws te bieden voor jong en oud. Leer kijken naar kunst en luisteren naar muziek. De museumkring bezoekt vier landelijke tentoonstellingen. Bezoek de opera of de Fado-avond. 

Het programma heeft dit jaar een aantal bijzondere onderwerpen voor jonge ouders en grootouders. Ga op denkavontuur (filosoferen) met kinderen of ontdek hoe u van uw kind een makkelijke eter maakt. Bij de creatieve vakken zijn Japanse werkvormen als Ikabana een nieuwe uitdaging naast fotografie en schilderen. Voor schrijvers in spé zijn er inspirerende workshops. Er valt ook veel te ontwerpen, zowel interieurs als tuinen. Voor praktische vaardigheden kan men terecht bij elektra aanleggen, fietsen afstellen of desembrood bakken. De liefhebbers van wetenschap kunnen hun hart ophalen bij astronomie of het leven van Von Humboldt. Er staat ook een excursie op het programma waar deelnemers een unieke kans krijgen om achter de schermen te kijken bij het Instituut voor Beeld en Geluid.

Openingslezing: Onze Constitutie, 20 september 20.00-22.00 uur. Locatie: De Ontmoeting, Emmalaan 1, 6721 ET Bennekom. Inschrijven via www.volksuniversiteitwageningen.nl 

Dit artikel wordt u aangeboden door Volksuniversiteit Wageningen. Ook profiteren van het grote bereik van de print- en online kanalen van Ede Stad.nl? Neem dan contact op met Frans de Kleuver (06-55780474, f.d.kleuver@bdu.nl) of Dick van Laar (06-55706843, d.v.laar@bdu.nl).

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie