Afbeelding
Redactie Ede Stad

‘Monumenten gaan spreken in Bennekom’: drie routes op Open Monumentendag

1 september 2023 om 08:04 Activiteiten

BENNEKOM De Historische Vereniging Oud-Bennekom zet zaterdag 9 september de deuren van diverse Bennekomse monumenten open als onderdeel van de Open Monumentendag. Het thema luidt dit jaar ‘Als monumenten konden spreken’. In de Oude Kerk en langs drie wandelroutes geven gidsen deskundige toelichting bij tal van monumentale details. 

Op diverse plekken laten bewoners ‘hun monumenten spreken’. Er zijn papieren en digitale routebeschrijvingen om ook op eigen gelegenheid te lopen. Van 10.00 tot 17.00 uur is de Oude Kerk in de Dorpsstraat het informatie- en vertrekpunt voor alle activiteiten. Om 10.30 uur wordt bij de Brinkstraatkerk een HVOB infobord onthuld.

In de Oude Kerk wordt verteld over de kapitelen in de zijbeuken van de Oude Kerk. Bij de restauratie van de kerk in 2007 zijn deze kapitelen opnieuw zichtbaar gemaakt. Het is een serie van zes in Bentheimer zandsteen uitgevoerde sculpturen die in 1542 aan de pilaren in de zijbeuken zijn aangebracht. 

Verder kunnen bezoekers drie verschillende wandelingen in en nabij het centrum lopen. Van elke wandeling is de Oude Kerk het startpunt. Een van deze routes gaat door de oudste uitbreiding van het dorp, het gebied van de Brinkstraat, Lindelaan en Veenderweg. Een tweede gaat via de Dorpsstraat naar het eerste gedeelte van de Edeseweg. Een derde gaat eveneens via de Dorpsstraat naar het eerste gedeelte van de Bovenweg. 

Bij elke wandeling vertelt een begeleider over monumentale panden en andere interessante gebouwen langs de route. Bij een aantal monumenten vertellen de bewoners zelf over hun huis. De deelnemers krijgen geïllustreerde routebeschrijvingen op papier, deze zijn te downloaden via www.oudbennekom.nl/omd2023

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie