Jeanette Krale (links) en Ingrid Tollenaar (rechts) organiseren samen met de derde buurvrouw, Angelique Zandstra de Kribjesroute.
Jeanette Krale (links) en Ingrid Tollenaar (rechts) organiseren samen met de derde buurvrouw, Angelique Zandstra de Kribjesroute. Dick Martens

Kribjesroute Bennekom dit jaar groter van opzet

14 december 2022 om 15:48 Activiteiten

BENNEKOM Na de Dickens Fair van afgelopen week, kan ‘Bennekom’ zich nu op gaan maken voor de kribjesroute door het dorp. Vorig jaar namen de buurvrouwen Angelique Zandstra en Ingrid Tollenaar het initiatief en dat leverde een fraaie route langs de toen 35 uitgestalde en verlichte kribjes op. Honderden mensen namen vervolgens deel, een doorslaand succes dus. Het ‘organisatieduo’ kreeg hulp van een derde buurvrouw, Jeanette Krale, en met zijn drieën zijn ze inmiddels in volle voorbereiding om ook van de tweede editie, die veel groter van opzet is, weer een succes te gaan maken.

door Dick Martens

Gesteund door de leuke reacties die zij vorig jaar kregen werd besloten om er een traditie van te gaan maken. ,,Van 17 december tot en met 6 januari zijn er nu ruim zestig verlichte kribjes te zien en bovendien door het hele dorp”, aldus Ingrid en Jeanette enthousiast. ,,Die staan niet alleen ‘gewoon’ bij woonhuizen, maar bijvoorbeeld ook bij een aantal Bennekomse ondernemers. Ook Villa Erica doet mee, die is open op 22 en 23 december van 16.00 tot 18.00 uur. In de grote zaal zijn dan ook een aantal kerststallen te bezichtigen. En de katholieke kerk zal op wat meer momenten de deuren openen om hun hele grote en prachtige kerststal te kunnen tonen.” 

PUZZELTOCHT ,,Ook nu hebben we er weer een leuke puzzeltocht aan gekoppeld. In- of bij de kerststalletjes staan letters, die samen een zin vormen. Dat maakt het ook voor de kinderen net even weer wat leuker. Ja, het wordt nu een hele lange zin, daar hebben we wel even over na moeten denken. De opening van de kribjesroute is in onze straat de Algemeer. We verzorgen een hapje en een drankje en er is live muziek en zang, die wordt verzorgd door Het Andere Koor Bennekom. De route zal vlak voor de start op 17 december online beschikbaar zijn op: www.kribjesroutebennekom.nl.”

HOEKELUM Maar niet alleen de route is uitgebreid, er zijn meer kribjes, maar ook boerderij Hoekelum sluit aan. Naast de tientallen en bijzondere kribjes op onze route is er deze editie daar ook een levende kerststal te bezoeken. ,,Dat maakt het allemaal nog leuker. Op 16 december is er bij Hoekelum een lichtjestour en evenals op 17, 18, 23 en 24 december tussen 16.00 en 19.00 uur is dan ook de levende kerststal te zien in de boerderij. Op die dagen kunnen we overigens nog wel wat vrijwilligers gebruiken die een aantal uren per dag Jozef en Maria en de twee herders willen zijn.”

RUILWINKEL Maar dat is nog niet alles. ,,Vrijwilligers van het inloophuis bij de Ichtuskerk, De Huiskamer, delen op 28 en 30 december van 16.00 tot 18.00 uur soep en chocolademelk uit en openen bovendien hun ruilwinkel. Dat maakt de route nog completer, temeer omdat het ook ‘verbindend’ werkt. Er ontstaan spontane en leuke gesprekken en het zal zeker ook de onderlinge band van de Bennekommers versterken. Daar is de route zeker ook voor bedoeld. Zo dient het vele doelen. Volgend jaar weer? Zeker, we dromen nu al over een route met 100 kribjes.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie