Een van de kunstwerken 'in een doosje'
Een van de kunstwerken 'in een doosje' Ton Lakerveld

Expositie ‘Ericapark out-of-the-box’ te zien in het Kijk en Luistermuseum

8 oktober 2021 om 19:44 Lokaal Deel je nieuws

Kun je een woonbeleving vastleggen in doosjes? Ja, dat laat de expositie ‘Ericapark out-of-the-box’ zien.

Beeldend kunstenaar Clementine Sluijsmans woont sinds 2017 in het Ericapark. Tijdens de corona-pandemie vroeg zij zich af: ‘Wie zijn mijn buren eigenlijk en waarom wonen ze hier?’ Deze vraag vormde de basis van een ontdekkingstocht naar de achtergrond en woonbeleving van haar medebewoners van het park.

‘Vertel iets over jezelf als bewoner van het Ericapark en vul daarmee een kistje’ verzocht zij haar buren. Het merendeel van hen gaf hieraan gehoor. Mooie, creatieve uitingen van de woonbeleving van de huiseigenaars waren het resultaat.

Hoe kwam het Ericapark tot stand?

De Bouwkas Noord Nederland gaf in 1954, ten tijde van naoorlogse woningnood, opdracht tot de bouw van een bijzondere woonvorm voor 55+ers. In plaats van het destijds bekende bejaardentehuis, werden kleine aparte woningen gebouwd met verzorging in de directe omgeving, in de vorm van een centraal gebouw. Prof. J.T.P. Bijhouwer, hoogleraar tuinarchitectuur in Wageningen ontwierp de inrichting van het terrein, strevend naar harmonie tussen de mens en zijn omgeving. Het Ericapark is tegenwoordig een gemeentelijk monument.

Hoe is het nu in het Ericapark?

Vijfenzestig jaar na oprichting functioneert deze bijzondere woonvorm nog steeds optimaal. Er is weinig veranderd, alleen de kleine huisjes heten nu ‘tiny houses’. De huidige bewoners zijn nog steeds heel tevreden over het woonconcept, zoals te zien is in dit kunstproject.

Vanwege de interesse rond betaalbare huisvesting en met name ouderenhuisvesting is het Ericapark in Bennekom weer helemaal actueel. Wonen op de begane grond, in de natuur en dichtbij het centrum.

En dat er creatieve mensen wonen in het park is duidelijk wanneer je de tentoonstelling bekijkt.

De expositie ‘Ericapark out-of-the-box’ is te zien tot en met 27 november 2021.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie