Afbeelding
Bart Klein

concert cov-bennekom in italiaanse sferen

vrijdag 21 april 2023 20:00 t/m 22:15

Italië in Bennekom! Het komende concert van de Christelijke Oratorium Vereniging (COV)-Bennekom, op vrijdagavond 21 april 2023, is alvast een voorproefje voor de zomer in buitenlandse sferen!  Voor de pauze een heerlijk programma met het “Magnificat” en het “Gloria” van Antonio Vivaldi.  Vivaldi was een tijdgenoot van Bach, hij leefde in Venetië van 1678 tot 1741. Hij kwam uit een muzikale familie en leerde viool spelen van zijn vader. Hij kreeg een opleiding als priester, maar was voornamelijk musicus en componist en had de muzikale leiding in een meisjesweeshuis. Hij vormde daar een koor wat in de hele streek en zelfs in het buitenland bekend was en zijn werken uitvoerde (en dat deden ze van achter een gordijn, want meisjes mochten niet in het openbaar optreden). Hij had duidelijk plezier in het muziek maken: zijn muziek is vrolijk en was zeer geliefd bij het volk.

Na de pauze nemen we een sprong in de tijd naar het Italië van 200 jaar later: de “Messa di Gloria” van Giacomo Puccini. Een mis van Puccini? Bij Puccini denken we vooral aan opera, opera met veel drama en prachtige tenoren (dat waren de helden – de slechteriken werden vertolkt door de baritons!)… Puccini kwam uit een familie die al 4 generaties lang de kerkmuziek van het stadje Lucca verzorgde. Natuurlijk trad hij in de voetsporen van zijn familie en ging muziek studeren. Op zijn 22e studeerde hij af met deze mis als eindexamenstuk. Die werd één keer uitgevoerd, en belandde toen in een bureaula… Want Puccini wilde opera’s componeren, hij was een groot bewonderaar van de 40 jaar oudere Verdi.  Hij ging in Milaan studeren, had veel succes, leidde een losbandig leven en werd multimiljonair! En stierf in 1924 op 66-jarige leeftijd. In 1951 werd de mis weer ontdekt en 70 jaar na het schrijven uitgevoerd. En het drama zat er beslist al in! Dat vond hijzelf trouwens ook: sommige delen gebruikte hij in latere opera’s. En met de tenoren en bassen zit het ook wel goed bij COV. Sinds vorig jaar hebben we een enorme aanwas gehad van zowel tenoren als bassen/baritons. Die kwamen precies op tijd om uit volle borst Puccini mee te zingen!

Kom vooral luisteren en genieten van dit heerlijke programma!

Wat: “Magnificat” en “Gloria” van Vivaldi en “Messe di Gloria” van Puccini

Wie: Christelijke Oratorium Vereniging-Bennekom onder leiding van Dick Meijer

Met: Marjon Strijk, sopraan, Anne-Marieke Evers, alt, Erik Janse, tenor, Martijn Sanders, bas, en het Holland Symfonie Orkest

Wanneer: vrijdag 21 april 2023 om 20.00 uur

Waar: Brinkstraatkerk Bennekom

Kaartjes: €25 (CJP €20 euro) via leden, Boekhandel Novita en www.cov-bennekom.nl

Locatie