Afbeelding
ANP/Remco de Waal

Burgemeester Verhulst: ‘Verdachte gijzeling in Ede woonde in beschermde woonomgeving’

2 april 2024 om 16:11 Misdaad

EDE (ANP) De 28-jarige man die afgelopen zaterdag 30 maart vier mensen gijzelde in café Petticoat in  Ede, woonde in een beschermde woonomgeving. Dat geeft burgemeester René Verhulst dinsdag aan.

Beschermd wonen legt degenen die daarvan gebruikmaken geen beperkingen op. Dit had als gevolg dat de verdachte vrij was om in de vroege ochtenduren door Ede te lopen. Waarom hij café Petticoat uitkoos voor zijn gijzeling is nog niet bekend, evenals het motief van de verdachte. Dinsdag werd bekend dat de man in ieder geval nog twee weken in voorarrest blijft.

VORIG JAAR VEROORDEELD

Burgemeester Verhulst wil nog vrijwel niets zeggen over de verdachte, van wie dinsdag bleek dat hij in december vorig jaar wegens bedreiging is veroordeeld door de politierechter in Arnhem. Naast een celstraf van 120 dagen, waarvan 103 dagen voorwaardelijk, moest hij zich psychiatrisch laten behandelen en zich regelmatig melden bij de reclassering.

Verhulst wil wachten op het resultaat van het onderzoek van politie en justitie naar het incident voordat hij commentaar geeft, zegt hij. Ook wil hij niet kwijt of hij als burgemeester eerder op de hoogte was van de achtergrond van deze inwoner van Ede. 

BIJEENKOMSTEN

Ede houdt dinsdagavond een bijeenkomst voor inwoners. Woensdag zijn de driehonderd ondernemers die zaterdag hun zaak moesten sluiten in verband met de gijzeling uitgenodigd. De gemeente gaat aan de hand van hun verhalen bekijken wat er voor hen gedaan kan worden, aldus Verhulst, want zij liepen de omzet van de gewoonlijk zeer drukke zaterdag voor Pasen mis. De Edese jongerenraad organiseert eveneens een bijeenkomst over het thema veiligheid tijdens het uitgaan naar aanleiding van de gijzeling afgelopen zaterdag.

Lees al onze publicaties over de gijzeling in café Petticoat in ons dossier (klik hier).

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie