De Bennekomse wijkagent Sander Veldhuizen constateerde een opvallend aantal woninginbraken in Bennekom.
De Bennekomse wijkagent Sander Veldhuizen constateerde een opvallend aantal woninginbraken in Bennekom. Dick Martens

Veel woninginbraken in Bennekom: ‘Neem je maatregelen’

Inbraak

BENNEKOM Het aantal woninginbraken is het voor het eerst in jaren weer gestegen. Die alarmerende berichten beheersten eind vorig jaar de diverse nieuwsmedia. Ook een dorp als Bennekom werd daar het inbrekersgilde allerminst ontzien. Een opvallend hoog aantal woonhuizen werd door ongenode gasten ‘bezocht’. Ook wijkagent Sander Veldhuizen was dat opgevallen en waarschuwt ‘zijn’ inwoners: ,,Neem je maatregelen.”

door Dick Martens

,,In december waren er maar liefst 14 woninginbraken, alleen hier in Bennekom”, laat Veldhuizen weten. ,,Ter vergelijking hadden we er in 2021 zes en in 2020 vier stuks. Dan kan je echt wel spreken van een explosieve stijging. Natuurlijk waren die jaren weliswaar ‘coronajaren’, waren er meer mensen die thuis werkten, maar het is en blijft een groot aantal. Ook is december in de regel al een maand waarin ‘het geboefte’ naar buiten komt om hun slag te gaan slaan. We zagen daarbij, wat in het verleden nog wel eens het geval was, geen echte piek rond de kerstdagen en oud en nieuw, maar de inbraken waren echt de hele maand door. Wij hebben ook geen idee, waar die hausse ineens vandaan komt, maar duidelijk was wel dat een derde van de inbraken in de gemeente Ede in Bennekom plaatsvond. Uiteraard onderzoeken we alles en laten er analyses op los, kunnen we bepaalde zaken bij elkaar brengen, hebben we te maken met dezelfde dader of dadergroep, maar ook daar konden we de vinger nog niet op leggen. Echt frappant en maakten we nog niet vaak mee.” 

De inbraken waren ook erg divers. ,,Van het openbreken met een schroevendraaier van ramen en deuren, maar ook ‘de ouderwetse manier’, het ingooien van een raam met een baksteen. Dan is het afwachten of er een reactie komt. Komt die er niet, dan wordt de slag geslagen, vaak ook omdat er nog sleutels aan de binnenkant van een deur zitten.” 

Ook is er geen sprake van een bepaalde wijk die veelvuldig wordt aangedaan. ,,Nee, het is echt door het hele dorp. Dat maakt het voor ons moeilijk om gericht te gaan surveilleren. Opvallend is wel dat de inbraken veelal in de avonduren plaatsvinden en niet in de nachtelijke uren, dus als er ‘gewoon’ mensen op straat zijn. De buit? Vaak geld en sieraden. Geen elektronica, die met wachtwoorden of gezichtsherkenning moeilijk te verkopen of te verhandelen is.” 

De belangrijkste tips om de inbraken te voorkomen zijn toch nog altijd, deuren en ramen goed afsluiten. ,,Neem je maatregelen en zorg voor goed hang- en sluitwerk, maar laat ook bij afwezigheid lampjes aan. Het geeft weliswaar geen garantie dat er nooit wordt ingebroken, maar het helpt zeker wel.” 

Tips kan Veldhuizen zeker ook gebruiken. ,,Zie je verdachte situaties, bel direct 112. Juist nu er zoveel inbraken zijn. We moeten het wel met zijn allen doen, dus niet alleen de politie is verantwoordelijk. Voor dit jaar, in de eerste week van januari, staat de teller alweer op twee. Dus blijf attent.”

advertentie
Afbeelding
Feest voor Americana fans bij Live Stage Marnix 31 jan, 07:15
Logo
Afbeelding
Gouden handjes Gertjan Meerkerk bezorgen DVO zege 29 jan, 09:05
Logo
Afbeelding
Vier op een rij voor Bennekom 28 jan, 21:13
Afbeelding
Jan van Eck plaatste 1468 'Bennekomse plaatjes' op Instagram: 'Bennekom is echt zo prachtig' 27 jan, 13:54
Afbeelding
Politie Ede zoekt zwarte sporttas en vraagt hulp inwoners Bennekom 26 jan, 18:07
Afbeelding
Galerie Bonaventura is terug in Bennekom: 'Het was nu of nooit' 26 jan, 13:46
Afbeelding
'Ooglidcorrectie spannend? Na afloop vindt eigenlijk iedereen dat het 100 procent is meegevallen' 25 jan, 16:55
advertentie