De vrijwillige vignetten gelden voor mountainbiken en paardrijden.
De vrijwillige vignetten gelden voor mountainbiken en paardrijden. Pixabay

Vrijwillige vignetten voor ruiters en mountainbikers op de Veluwe vanaf 2025

27 maart 2024 om 13:30 Natuur en milieu

BENNEKOM/REGIO De VeluweAlliantie heeft afgelopen 15 maart een voorstel aangenomen over het vragen van vrijwillige bijdragen via vignetten. Deze bijdragen zijn nodig voor het onderhoud van paden, routes en andere voorzieningen.

De vrijwillige vignetten gelden voor mountainbiken en paardrijden. ,,Het onderhoud van de vele paden, routes en voorzieningen die de Veluwe hiervoor biedt, wordt steeds moeilijker voor terreineigenaren, omdat de beheerskosten steeds hoger worden. Daarom wordt vanaf 1 januari 2025 een bijdrage gevraagd via vrijwillige vignetten. Na twee jaar zal bekeken worden of de vignetten zijn geslaagd en of er een vervolg komt”, is te lezen in een persbericht.

VELUWEALLIANTIE

De vignetten zijn een initiatief van VeluweAlliantie. Hier werken ruim veertig partijen in samen, waaronder de provincie, gemeenten, terreineigenaren en het bedrijfsleven. ,,Het is voor de partijen in de alliantie van belang dat de Veluwe voldoende recreatieaanbod blijft bieden. Als het onderhoud door de hoge kosten niet meer plaats kan vinden, zullen paden en routes worden afgesloten.”

Het Routebureau Veluwe gaat de vignetten verzorgen. Gebruikers kunnen hier vanaf het einde van dit jaar een vignet aanschaffen. De inkomsten hiervan zullen dus gebruikt worden om de paardrijd- en mountainbikeroutes te verzorgen. Vrijwilligers die nu meehelpen bij het onderhoud, kunnen gratis een vignet aanvragen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie